Skip to main content

Ako bezpečné sú kondómy v skutočnosti? - Ochrana pred tehotenstvom a pohlavne prenosnými chorobami

Kondómy sú už dlho osvedčenou antikoncepciou a zohrávajú dôležitú úlohu pri ochrane pred pohlavne prenosnými chorobami alebo nechceným tehotenstvom. Ako bezpečné sú však v skutočnosti? V tomto príspevku na blogu sa bližšie pozrieme na bezpečnosť kondómov, ich používanie a ochranu.

Kondómy na ochranu pred neželaným tehotenstvom

Pri správnom používaní sa kondómy považujú za mimoriadne spoľahlivú antikoncepciu. Takzvaný Pearlov index, ktorý meria bezpečnosť antikoncepčných metód, ukazuje, že kondómy majú pri správnom používaní vysokú mieru ochrany.

Pri správnom používaní majú kondómy Pearlov index 2, čo znamená, že po jednom roku používania kondómov otehotnejú len 2 zo 100 žien. Kondómy sú teda 98 % bezpečné.

Treba však poznamenať, že pri typickom používaní - t. j. pri zohľadnení chýb pri aplikácii alebo možných"nešťastí s kondómom"- je Pearlov index vyšší a percento bezpečnosti klesá.

Kondómy v ochrane proti pohlavne prenosným chorobám

Pearl Index však meria len účinnosť proti otehotneniu, a nie ochranu proti pohlavne prenosným chorobám. Zatiaľ čo hormonálna antikoncepcia chráni len pred neželaným tehotenstvom, kondómy poskytujú fyzickú bariéru proti patogénom a pomáhajú znižovať riziko sexuálne prenosných infekcií, ako sú HIV, kvapavka, chlamýdie a syfilis.

Dôležité, ale často zabúdané, je používanie kondómov počas orálneho sexu na ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami. Hoci je riziko prenosu niektorých chorôb pri orálnom sexe nižšie ako pri vaginálnom alebo análnom sexe, stále existuje určité riziko. Kondómy môžu pomôcť toto riziko minimalizovať.

Často si tiež neuvedomujeme, že počet mnohých pohlavne prenosných chorôb sa v posledných rokoch opäť zvýšil, a to v Európe aj v iných krajinách, napríklad v USA. Kondómy sú tu jedinou antikoncepciou, ktorá okrem ochrany pred neželaným tehotenstvom poskytuje aj dobrú ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami, preto je také dôležité používať kondómy, najmä s novými alebo meniacimi sa partnermi.

Časté chyby pri používaní kondómov

Aby kondóm naplno rozvinul svoj ochranný potenciál, je dôležité vyvarovať sa chýb pri jeho používaní.

Typickým príkladom je otváranie vrecúška ostrými predmetmi alebo zubami, pretože to môže poškodiť kondóm. Namiesto toho by ste mali prstami opatrne roztrhnúť tesnenie na vrúbkovanej strane. Ak sú prsty vlhké alebo spotené, je najlepšie si ich predtým krátko osušiť, aby vám kondóm nevyklzol z ruky.

Ďalšou častou chybou je nevypustenie vzduchu z konca zásobníka. To môže spôsobiť, že kondóm bude nepríjemne tesný a je väčšia pravdepodobnosť, že sa roztrhne. Pri nasadzovaní kondómu vždy nechajte na konci dostatok priestoru pre semennú tekutinu tak, že zásobník jemne stlačíte prstom. V každom príbalovom letáku nájdete ilustrované pokyny, ako to urobiť.

Na konci aktu by ste mali kondóm pri vyťahovaní držať za hriadeľ, aby ste zabránili jeho zaseknutiu alebo vytekaniu.

Okrem toho nesprávne skladovanie na miestach s vysokými teplotami alebo na priamom slnku môže viesť k poškodeniu materiálu, ktoré zhoršuje ochranný účinok kondómu.

Preto je dôležité, aby ste kondómy skladovali na chladnom a suchom mieste, mimo dosahu priameho slnečného žiarenia a zdrojov tepla.

Tieto jednoduché kroky môžu výrazne zvýšiť ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami alebo nechceným tehotenstvom.

Ako bezpečné sú kondómy s uplynutou dobou použiteľnosti?

Kondómy s uplynutou dobou použiteľnosti nie sú bezpečné. Latex, z ktorého sú kondómy vyrobené, časom degraduje a stáva sa poréznym. To môže spôsobiť ich ľahšie roztrhnutie alebo skĺznutie, čo môže viesť k nechcenému tehotenstvu alebo pohlavne prenosným chorobám.

Väčšina kondómov má trvanlivosť 4 až 5 rokov. Tento dátum je vždy uvedený na obale a na samotnej tesniacej fólii.

To, či je kondóm ešte dobrý, spoznáte podľa nasledujúcich bodov:

  • Dátum spotreby ešte neuplynul
  • fólia nie je roztrhnutá, dierkovaná ani poškodená
  • kondóm je hladký a pružný, nie lepkavý alebo krehký

Ak máte akékoľvek pochybnosti o bezpečnosti kondómu, nepoužívajte ho a použite radšej nový.

Ak sa stále nechcete zbavovať kondómov s uplynutou dobou použiteľnosti, ale chcete ich namiesto toho dobre využiť, pozrite si naše tipy na použitie kondómov s uplynutou dobou použiteľnosti.

Bezpečnosť vďaka absencii hormonálnych vedľajších účinkov

Hoci hormonálna antikoncepcia, ako sú tabletky, antikoncepčný krúžok alebo antikoncepčná náplasť, tiež účinne zabraňuje tehotenstvu, prináša so sebou aj potenciálne riziká a vedľajšie účinky.

Jednou z hlavných obáv pri používaní hormonálnej antikoncepcie sú potenciálne hormonálne vedľajšie účinky, ktoré sa môžu u jednotlivých žien líšiť. Patria medzi ne zmeny nálad, zvýšenie telesnej hmotnosti, bolesti hlavy, citlivosť prsníkov a nevoľnosť. U niektorých žien sa po vysadení hormónov vyskytujú aj závažnejšie vedľajšie účinky, ako sú krvné zrazeniny, zvýšené riziko niektorých druhov rakoviny alebo poruchy plodnosti.

Naproti tomu kondómy neobsahujú hormóny a nemajú žiadny vplyv na prirodzenú rovnováhu hormónov v tele. Poskytujú fyzickú bariéru, ktorá bráni spermiám preniknúť do maternice bez toho, aby zasahovali do prirodzeného hormonálneho procesu v tele. Vďaka tomu sú kondómy atraktívnou voľbou pre ženy, ktoré sa chcú vyhnúť hormonálnej antikoncepcii.

Veľkosti a strih kondómov pre bezpečnosť a pocit

Pre účinnosť kondómu je rozhodujúce aj jeho prispôsobenie a pohodlie. Príliš veľký alebo príliš malý kondóm môže ľahšie skĺznuť alebo sa roztrhnúť. Nevhodný kondóm môže byť tiež nepohodlný a môže spôsobiť, že pohlavný styk bude menej príjemný. Preto je dôležité vybrať si správnu veľkosť kondómu. MISTER SIZE ponúka 7 rôznych veľkostí, aby si každý mohol nájsť ten správny kondóm.

Určite veľkosť kondómu teraz

Záver

Pri správnom používaní sú kondómy mimoriadne bezpečnou antikoncepciou. Rozhodujúcu úlohu zohráva správne používanie, skladovanie a kvalita. Kondómy poskytujú ochranu nielen pred neželaným tehotenstvom, ale aj pred pohlavne prenosnými chorobami. Preto je vhodné považovať kondómy za súčasť komplexného prístupu k sexuálnemu zdraviu. Bezpečnosť napokon spočíva v správnom používaní antikoncepcie a zodpovednom zaobchádzaní s ňou.

Kondómy ponúkajú oproti iným antikoncepčným prostriedkom mnoho výhod a len niekoľko nevýhod. Okrem už spomínanej ochrany pred neželaným tehotenstvom a pohlavne prenosnými chorobami sú kondómy ľahko a lacno dostupné, pretože sa dajú kúpiť takmer všade bez obmedzení. Kondómy tiež ponúkajú výhodu okamžitej ochrany, zatiaľ čo pri mnohých iných antikoncepčných prostriedkoch musíte chvíľu počkať, kým začnú účinkovať. Kondómy tiež zvyčajne nemajú žiadne vedľajšie účinky, snáď okrem prípadu alergie na latex, ale v súčasnosti existujú aj alternatívy bez latexu.

Jednou z nevýhod, ktorá sa pri kondómoch často spomína, je nedostatok pocitu počas pohlavného styku. Ale práve túto údajnú nevýhodu kondómov chceme my v Mister Size odstrániť. Vďaka našim tenkým, mäkkým kondómom v správnej veľkosti máte počas pohlavného styku dokonalý pocit, pretože nič nepríjemne nesedí, neškrtí ani sa nešmýka. To samozrejme prispieva aj k bezpečnosti.

Kúpte si kondómy teraz

Mister Size
Viac článkov

Určenie správnej veľkosti kondómu v 4 jednoduchých krokoch

Prečítajte si teraz

Existujú teploty, ktoré sú pre kondómy nebezpečné?

Prečítajte si teraz

Správne nasadzovanie kondómu - ako to robiť bez toho, aby to bolo nepríjemné

Prečítajte si teraz