Skip to main content

Ako dlho sú kondómy na svete? - História antikoncepcie

Antikoncepčné prostriedky, ako napríklad kondóm, majú dlhú a fascinujúcu históriu, ktorá siaha niekoľko storočí dozadu. Medzi mnohými metódami, ktoré boli v priebehu času vyvinuté, má kondóm osobitné postavenie. V tomto článku sa pozrieme na vznik a vývoj kondómov - jednej z najstarších antikoncepčných metód na svete.

Staroveké začiatky

Históriu kondómov možno vystopovať až do staroveku, pričom napríklad na niektorých sochách v starovekom Egypte už boli jasne zobrazené "oblečené" penisy. Ešte staršie záznamy pochádzajú z Francúzska, kde boli uzavreté penisy objavené na výškových maľbách v Les Combarelles. Maľby sú staré približne 14 000 rokov. Vtedajšie prezervatívy však neboli vyrobené z latexu alebo gumy, ako ich poznáme dnes, ale boli vyrobené zo živočíšnych alebo rastlinných materiálov, napríklad z čriev alebo látky. Tieto rané formy sa nemuseli nevyhnutne používať ako antikoncepcia, ale zvyčajne mali rituálny alebo lekársky účel, boli určené na ochranu pred chorobami alebo v boji, prípadne boli jednoducho šperkom alebo symbolom postavenia.

Kráľ Minos - predpokladaný prvý používateľ kondómov?

Kréťanský kráľ Minos sa často považuje za jedného z prvých zdokumentovaných používateľov kondómov. Podľa gréckej legendy chránil svoju manželku Pasiphu pomocou druhu kondómu vyrobeného z kozieho mechúra, keďže podľa tradície bolo jeho prvé vylučovanie smrteľné.

Predpokladá sa, že zvieracie mechúre sa v staroveku často používali na antikoncepciu, prinajmenšom ako ochrana pred pohlavne prenosnými chorobami. Na zvýšenie mužskej stálosti sa používali návleky z rôznych materiálov vrátane kože, kovu, listov a slamy.

Účinnosť týchto metód ako antikoncepcie však bola obmedzená a ich rozšírenie bolo určite obmedzené na určité regióny. Zároveň sa ako antikoncepčné prostriedky pre ženy odporúčali rastlinné látky, listy, oleje a dokonca aj nezvyčajné látky, ako napríklad krokodílie výkaly.

Pokrok v neskorom stredoveku a renesancii

V stredoveku sa používanie kondómov v Európe vnímalo nielen ako ochrana pred neželaným tehotenstvom, ale aj ako ochrana pred pohlavne prenosnými chorobami. V tomto období sa kondómy vyrábali z rôznych materiálov, ako sú zvieracie črevá, ľan alebo hodváb, a upravovali sa rôznymi látkami na zvýšenie ich účinnosti.

Najmä syfilis bol v 16. storočí desivou chorobou a talianskemu lekárovi Falloppiovi vnukol myšlienku používať počas pohlavného styku na ochranu pred touto chorobou ľanové vrecká namočené v tekutine cez penis.

V 17. storočí bol anglický dvorný lekár, ktorý sa do histórie zapísal ako "doktor Kondóm", dokonca povýšený do rytierskeho stavu za nápad používať baranie črevá.

Pôvod slova kondóm

Dokonca ani jazykovedci sa nezhodujú na tom, ako toto slovo (Condom v angličtine) vzniklo. Jeden z možných pôvodcov je lekár zo 17. storočia, ktorý pôsobil na dvore anglického kráľa Karola II. a údajne odporúčal baranie črevá na prevenciu chorôb a antikoncepciu. Presný názov, či sa skutočne volal "Dr. Condom" alebo prípadne "Dr. Conton", však zostáva nejasný a nebol bez pochybností dokázaný.

Alternatívna teória odkazuje na mesto Condom v juhozápadnom Francúzsku, ktoré mohlo súvisieť so vznikom tohto termínu. Iní odborníci napokon odvodzujú termín od latinských slov "cum" (s) a "domus" (dom, kupola, strecha). Napriek intenzívnemu výskumu zostáva pôvod termínu neistý, ako sa uvádza v príslušných slovníkoch pod heslom "kondóm".

18. storočie a Casanova

Slávny Giacomo Casanova bol v 18. storočí vášnivým používateľom kondómov. Preslávil sa tým, že na svoje zhýralé radovánky používal milostné návleky, pravdepodobne vyrobené zo zvieracích čriev. Hoci v tom čase už boli kondómy veľmi rozšírené, stále sa vyrábali ručne a boli primerane drahé.

Predstava, že by sa kondómy po použití vyhodili, bola v tom čase nemysliteľná! Namiesto toho sa návleky použili niekoľkokrát, medzitým sa vyčistili, vysušili a zmäkčili olejom a otrubami. V prípade potreby sa dokonca opravovali pomocou odolných materiálov, ako je kostné lepidlo a zvieracie črevá.

Luxusná verzia kondómu bola v tom čase podšitá zamatom a hodvábom.

Prelom v 19. storočí

Prelomový moment pre kondóm nastal v polovici 19. storočia, keď Charles Goodyear vyvinul techniku vulkanizácie kaučuku z rastlinnej šťavy. Táto inovácia umožnila používať kaučukový latex (gumu) ako pružný a nepremokavý materiál - nielen na výrobu automobilových pneumatík, ale aj kondómov. V roku 1855 Goodyear predstavil svetu prvý gumený kondóm, ktorý bol uvedený na trh v roku 1870. Vďaka vulkanizácii sa mohla začať masová výroba kondómov v továrňach, vďaka čomu boli kvalitnejšie a podstatne lacnejšie ako predtým.

Známy spisovateľ George Bernard Shaw označil tento gumový kondóm za najdôležitejší vynález 19. storočia. Goodyearov kondóm mal hrúbku steny 1 - 2 mm (v porovnaní s dnešným štandardom 0,06 mm) a mal pozdĺžny šev.

20. storočie a Julius Fromm - základný kameň dnešného kondómu

V roku 1912 prišiel Julius Fromm s priekopníckym vynálezom, ktorý natrvalo ovplyvnil históriu výroby kondómov. Ponorením sklenenej banky do latexového roztoku vyvinul inovatívnu metódu výroby kondómov. Výsledkom tohto procesu boli tenké kondómy s rezervoárom, ktorý zvyšoval bezpečnosť a pohodlie počas používania, a to všetko bez dráždivých švov.

Julius Fromm zašiel ešte o krok ďalej a krátko nato zaviedol automatizovanú výrobu kondómov. Táto automatizácia spôsobila nielen revolúciu v rýchlosti výroby, ale prispela aj ku konzistentnosti a kvalite vyrábaných kondómov. Strojová výroba umožnila vyrábať kondómy vo väčšom rozsahu a s presnou reprodukovateľnosťou, čím sa zvýšila dostupnosť tohto dôležitého antikoncepčného prostriedku pre širokú populáciu.

21. storočie - súčasný stav vývoja kondómov a zavedenie veľkostí kondómov

V súčasnosti sa kondómy stále vyrábajú na sklenených žiarovkách, ako ich vynašiel Julius Fromm. Medzitým však existuje množstvo tvarov, farieb, ochutených kondómov, rôzne hrúbky stien a tiež rôzne veľkosti kondómov. Kondómy sa stali aj osvedčeným antikoncepčným prostriedkom, pričom len v Nemecku sa v roku 2000 predalo viac ako 200 miliónov kondómov. Do roku 2023 kondóm nahradí všetky ostatné antikoncepčné metódy ako metóda číslo jeden, aspoň v Nemecku.

Myšlienka dokonale padnúcich kondómov sa potom od roku 2001 rozvíjala, na čom mal významný podiel aj Jan Vinzenz Krause, vynálezca kondómov MISTER SIZE, celý príbeh nájdete tu: Príbeh MISTER SIZE - Vízia dokonalého zážitku s kondómom

Bezpečnosť kondómov je v súčasnosti pri použití správnej veľkosti a správnej aplikácii tiež veľmi vysoká. Je to určite aj vďaka tomu, že kondómy teraz podliehajú prísnym kontrolám kvality a sú oficiálne schváleným zdravotníckym výrobkom. Preto poskytujú spoľahlivú ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami a nechceným tehotenstvom.

Záver

História kondómov sa vyznačuje neustálym vývojom a zdokonaľovaním. Kondómy prešli dlhú cestu od svojich dávnych počiatkov až po moderné, technologicky vyspelé verzie. V súčasnosti sú nielen účinnou antikoncepciou, ale aj dôležitým nástrojom v boji proti pohlavne prenosným chorobám. História kondómov ukazuje, ako ľudské spoločnosti v priebehu času hľadali riešenia, ako získať kontrolu nad svojou reprodukciou a zároveň chrániť svoje sexuálne zdravie.

Mister Size
Viac článkov

Správne nasadzovanie kondómu - ako to robiť bez toho, aby to bolo nepríjemné

Prečítajte si teraz

Priateľstvo+, mingles, otvorený vzťah a polygamia - čím to je, že sú moderné modely vzťahov?

Prečítajte si teraz

Bez ohľadu na to, ako veľký alebo malý je môj penis - milujem ho

Prečítajte si teraz