Skip to main content

Ako sa môžete chrániť pred pohlavne prenosnými chorobami?

Kondómy sú v súčasnosti jedinou účinnou ochranou pred pohlavne prenosnými chorobami a infekciami, ako sú chlamýdie, HPV a HIV, pre mužov aj ženy. Aby ochrana fungovala optimálne a neutrpela zábava a pocit, sú najvhodnejšie kondómy v správnej veľkosti. Vhodné kondómy sa menej často zošmyknú a zároveň netlačia, takže zábava a ochrana nie sú v rozpore, ale idú ruka v ruke.

Čo sú to pohlavne prenosné choroby?

Pohlavne prenosné choroby sú ochorenia, ktoré sa môžu prenášať pri nechránenom pohlavnom styku. Môžu mať rôzne príčiny a ich pôvodcami sú baktérie, vírusy, huby alebo dokonca parazity.

Rôzne typy pohlavne prenosných chorôb

Vírusy:

  • HIV, ktorý môže viesť k AIDS
  • Ľudské papiloma vírusy (HPV), ktoré môžu okrem iného viesť k rakovine krčka maternice.
  • Hepatitída typu A, B alebo C
  • Genitálny herpes
  • Cytomegalovírus

Baktérie:

  • Syfilis
  • Kapavka
  • Ulcus molle
  • Bakteriálna vaginóza
  • Chlamýdie
  • Hnačka (môže sa prenášať orálnym sexom, ak ste chorí)

Huby:

Parazity:

Prečo je ochrana proti pohlavne prenosným chorobám taká dôležitá?

V posledných rokoch sa pohlavné choroby, žiaľ, opäť rozšírili. V niektorých prípadoch sa to deje úplne nepozorovane, pretože aj bez príznakov môžete byť pri niektorých ochoreniach nákazliví. Podľa štúdie Pasteurovho inštitútu sa počet prípadov pohlavne prenosných chorôb vo Francúzsku v rokoch 2020 a 2021 zvýšil približne o 30 %. Postihnutí sú najmä mladí ľudia.

Ochrana pred pohlavne prenosnými chorobami je dôležitá najmä v prípade:

  • nové partnerstvo
  • s viacerými partnermi alebo bez pevného vzťahu
  • mimo stabilného a dôverného vzťahu
  • zmeny partnera

Neexistujú okrem používania kondómu aj iné spôsoby ochrany?

Áno, existujú. dnes už existuje očkovanie proti niektorým chorobám, ako je hepatitída B alebo ľudské papiloma vírusy (HPV), ktoré môžu spôsobiť napríklad rakovinu krčka maternice. Tieto očkovania však chránia len proti týmto špecifickým vírusom, a nie proti iným patogénom. Ak teda máte nového partnera a nechcete riskovať, jedinou istou ochranou je vhodný kondóm. Prípadne sa môžete pokúsiť vylúčiť riziko tým, že si dáte urobiť testy na pohlavne prenosné choroby, čo však môže byť drahé a časovo náročné. Testy je možné vykonať u lekára alebo v prípade niektorých chorôb HIV, chlamýdií, syfilisu alebo kvapavky aj u poskytovateľov, ako je napríklad S.A.M Health, ktorý ponúka diskrétne testy doma spolu s laboratóriom a ďalšími partnermi.

Pre ženy alebo lesbické páry existuje okrem kondómov aj možnosť chrániť sa pred prenosom pohlavne prenosných chorôb pomocou lízačiek alebo špeciálneho ženského kondómu.

Kto mi môže pomôcť, ak mám pohlavne prenosnú chorobu?

Ak máte podozrenie, že ste sa nakazili alebo máte ochorenie, vždy sa poraďte so svojím lekárom. Často vám okrem rodinného lekára môžu pomôcť aj urológovia alebo gynekológovia. Vyhnite sa nechránenému pohlavnému styku, aj keď máte podozrenie na pohlavne prenosnú chorobu, a o svojom podozrení vopred informujte partnera.

Záver: Kondómy sú najlepšou ochranou pred pohlavne prenosnými chorobami.

Aby ste si mohli užívať sex s partnerom bez obáv a s čo najlepšou ochranou, mali by ste vždy používať kondómy správnej veľkosti. Len tak dosiahnete najlepšiu možnú bezpečnosť a zároveň bezstarostný pocit počas sexu. Vhodné kondómy sa nezošmyknú a netlačia. Zabezpečujú preto najlepší možný pocit počas pohlavného styku a optimálnu bezpečnosť.

Kúpte si teraz vhodné kondómy

Mister Size
Viac článkov

Správne nasadzovanie kondómu - ako to robiť bez toho, aby to bolo nepríjemné

Prečítajte si teraz

Priateľstvo+, mingles, otvorený vzťah a polygamia - čím to je, že sú moderné modely vzťahov?

Prečítajte si teraz

Bez ohľadu na to, ako veľký alebo malý je môj penis - milujem ho

Prečítajte si teraz