Skip to main content

Kondóm nahradil antikoncepčnú tabletku na prvom mieste medzi antikoncepčnými prostriedkami v Nemecku

Časy sa menia, dokonca aj pokiaľ ide o antikoncepciu. Podľa nedávnej publikácie zo 16. 11. 2023, ktorú vydalo Spolkové centrum pre zdravotnú výchovu (BZgA ), aktuálne údaje z reprezentatívneho opakovaného prieskumu antikoncepčného správania dospelých v Nemecku v roku 2023 ukazujú, že kondóm nahradil antikoncepčnú tabletku ako preferovaný antikoncepčný prostriedok v Nemecku.

Pilulka stráca na popularite

Používanie antikoncepčných tabletiek je na ústupe. V roku 2023 používalo tento hormonálny antikoncepčný prostriedok už len 38 % respondentov v porovnaní s 55 % v roku 2007. Veľká zmena sa prejavuje v tom, že kondóm sa teraz po prvýkrát od roku 2007 používa na antikoncepciu častejšie ako tabletka (podiel 53 %). Táto zmena v antikoncepčnom správaní vychádza z čoraz kritickejšieho postoja k hormonálnym antikoncepčným metódam. Všetky ostatné antikoncepčné metódy zohrávajú úlohu len pre malú časť populácie.

Stále väčšia kritika hormonálnej antikoncepcie

Akceptácia hormonálnych antikoncepčných metód klesá. Až 61 % žien a mužov sa domnieva, že hormonálna antikoncepcia má negatívne účinky na ich telo a myseľ. Pre porovnanie, v roku 2018 s týmto tvrdením súhlasilo len 48 percent opýtaných. Všeobecné odmietanie tabletiek alebo hormonálnej antikoncepcie uvádza 15 percent žien používajúcich antikoncepciu, pričom pred dvanástimi rokmi to bolo len 1 percento.

Kritický postoj mladých dospelých k hormónom je obzvlášť zarážajúci. Podiel užívateliek antikoncepčných tabletiek medzi 18- až 29-ročnými sa za dvanásť rokov znížil zo 72 na 46 percent. Zároveň 18 percent tejto vekovej skupiny v súčasnosti používa antikoncepčné metódy, ako napríklad vnútromaternicové teliesko, v porovnaní s 3 percentami v roku 2011.

Zameranie na znášanlivosť a spoľahlivosť

Zo štúdie vyplýva, že pre 39 percent sexuálne aktívnych dospelých je rozhodujúcim kritériom pri výbere antikoncepčnej metódy spoľahlivosť a pre 30 percent jednoduchosť používania. Dobrá znášanlivosť je čoraz dôležitejšia pre 25 percent.

Náklady hrajú dôležitú úlohu

Pre 19 percent všetkých žien a mužov je dôležitým faktorom cena antikoncepcie. Význam nákladov potvrdzujú najmä ženy (30 percent), mladí respondenti (34 percent) a ľudia s nízkymi príjmami (39 percent).

Dobre informovaní vďaka rôznym zdrojom

Respondenti sa cítia byť dobre informovaní: 94 percent respondentov vo veku 18 až 49 rokov sa považuje za "veľmi dobre" alebo "dobre" informovaných o antikoncepcii. Najdôležitejším zdrojom informácií pre ženy zostáva gynekologické poradenstvo - 73 percent. Zaujímavé je, že internetové stránky sú po prvýkrát najčastejšie uvádzaným zdrojom informácií pre mužov. Aj my v Mister Size sa snažíme prispieť naším blogom o kondómoch, aby sme poskytli ešte viac a lepších informácií o antikoncepcii a kondómoch.

Ochrana pred pohlavne prenosnými chorobami

Keďže súčasné údaje, žiaľ, ukazujú, že počet pohlavne prenosných chorôb stúpa, zvýšené používanie kondómov je dobrým znamením na zvrátenie tohto trendu. Na rozdiel od antikoncepčnej tabletky kondóm poskytuje spoľahlivú ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami, a preto je ľahko dostupnou, spoľahlivou a lacnou antikoncepciou bez vedľajších účinkov hormónov.

Záver

Kontracepčné prostredie v Nemecku sa mení. Kritický postoj k hormonálnym antikoncepčným metódam vedie k tomu, že kondóm nahradil tabletku ako antikoncepčný prostriedok číslo jeden. V centre výberu antikoncepcie je znášanlivosť, spoľahlivosť a jednoduchosť používania. Možnosť získať informácie prostredníctvom internetu je čoraz dôležitejšia. So správnym kondómom od spoločnosti Mister vo vašej individuálnej veľkosti kondómu sa nezanedbáva ani zábava a pocit, takže kondómy nie sú ani príliš tesné, ani sa nešmýkajú a vy si môžete bez obáv užívať pohlavný styk.

Určite si svoju veľkosť kondómu teraz

Kúpte si kondómy priamo

Mister Size
Viac článkov

Prvý sex: Tipy a informácie, aby to bolo krásne

Prečítajte si teraz

Čo je Pearl Index - a prečo sú kondómy dobré!

Prečítajte si teraz

Správne skladovanie kondómov

Prečítajte si teraz