Skip to main content

Trvanlivosť kondómov - všetky dôležité informácie

Kondómy sú najpoužívanejším antikoncepčným prostriedkom na svete a používajú ich muži aj ženy. Sú relatívne lacné a ľahko dostupné. Kondómy sú však určené len na jednorazové použitie a vzhľadom na ich materiál majú obmedzenú trvanlivosť. Mnoho ľudí preto zaujíma, ako dlho kondómy vydržia. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o trvanlivosti kondómov.

Ako dlho vydržia kondómy?

Kondómy zvyčajne vydržia len obmedzený čas. Väčšinu kondómov možno skladovať dva až päť rokov, ak sa nepoužívajú a skladujú sa na chladnom a suchom mieste. Trvanlivosť závisí od použitého materiálu aj od použitého lubrikantu. Naše kondómy Mister Size majú trvanlivosť 5 rokov od dátumu výroby. Ako výrobca týchto 5 rokov uvádzame na obale vo forme dátumu spotreby, ktorý udáva, ako dlho sa kondóm môže používať. Je dôležité tento dátum dodržiavať, pretože kondóm po uplynutí dátumu spotreby už nemusí byť bezpečný a môže sa napríklad počas používania roztrhnúť. Ak máte ešte kondóm, ktorý je po dátume spotreby, mali by ste ho okamžite vyhodiť a použiť nový kondóm. Pred použitím kondómu by ste sa tiež mali vždy uistiť, že nie je poškodený alebo nebol nesprávne skladovaný. Poškodený alebo nesprávne uskladnený kondóm by ste tiež mali zlikvidovať a nepoužívať ho na pohlavný styk.

Ako zistím, že kondóm už nie je trvanlivý?

Odpoveď je vlastne celkom jednoduchá: Dátum spotreby nájdete na obale a zvyčajne aj na každom jednotlivom kondóme. Ak boli správne skladované, môžete kondóm bez váhania použiť pred dátumom spotreby, ale nie po ňom. Vždy však záleží na spôsobe ich skladovania. Za optimálnych podmienok môžu kondómy vydržať až 5 rokov, ako je uvedené vyššie. Mali by ste však mať na pamäti, že trvanlivosť kondómov sa časom znižuje. Preto sa odporúča nečakať s ich použitím príliš dlho. Je tiež dôležité pozorne si prečítať obal a pokyny, aby ste sa uistili, že výrobok používate správne a skladujete ho správne.

Čo sa stane, ak použijem kondóm s uplynutou dobou použiteľnosti?

Kondómy, ktoré sú po dátume spotreby, by sa nikdy nemali používať počas sexu, pretože kondómy s uplynutou dobou spotreby sa môžu oveľa ľahšie roztrhnúť alebo sú už porézne. Neposkytujú spoľahlivú ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami ani pred nechceným tehotenstvom. Preto prosím okamžite vymeňte kondómy s uplynutou dobou použiteľnosti.

Tip: Kondómy s uplynutou dobou použiteľnosti nemusíte vždy vyhodiť, ale počas sexu by ste ich už nemali používať. Čo je však stále možné, je použiť ich napríklad na odstránenie vodného kameňa z vodovodného kohútika. Jednoducho prezervatív opatrne naplňte trochou octu a potom prezervatív položte na vodovodný kohútik tak, aby ocot mohol nasiaknuť výtok vášho kohútika. Kondóm s octom nechajte na vodovodnom kohútiku niekoľko hodín, napr. cez noc. Potom ho môžete opláchnuť čistou vodou a je pripravený na odvápnenie.

Ako môžem zabezpečiť, aby moje kondómy dlho vydržali?

Väčšina kondómov je vyrobená z prírodného kaučukového latexu a tento materiál je pomerne odolný. Kondómy sa však časom môžu stať porézne a stratiť svoju účinnosť. Aby sa tak nestalo pred uplynutím dátumu spotreby, kondómy by sa mali vždy skladovať na chladnom, tmavom a suchom mieste. Chlad je pre kondómy menej škodlivý ako extrémne teplo. Viac informácií o tom, ako kondómy znášajú rôzne teploty, nájdete tu.

Po použití by sa mal kondóm okamžite zlikvidovať.

Kondómy sú určené len na jednorazové použitie a po použití by sa mali okamžite zlikvidovať. Ak ste otvorili tesnenie kondómu a potom ste ho nepoužili, je to tiež dôvod, aby ste ho neskôr nepoužili. Po otvorení obalu je kondóm vystavený svetlu a môže tiež vyschnúť. Poškodené alebo otvorené tesnenia by sa tiež mali zlikvidovať.

Skončila sa platnosť vašich kondómov? - Objednajte si ich teraz znova

Objednajte si kondómy vo svojej individuálnej veľkosti teraz!

Do obchodu

Mister Size
Viac článkov

Správne nasadzovanie kondómu - ako to robiť bez toho, aby to bolo nepríjemné

Prečítajte si teraz

Priateľstvo+, mingles, otvorený vzťah a polygamia - čím to je, že sú moderné modely vzťahov?

Prečítajte si teraz

Bez ohľadu na to, ako veľký alebo malý je môj penis - milujem ho

Prečítajte si teraz