Skip to main content

Existujú teploty, ktoré sú pre kondómy nebezpečné?

Ako kondómy znášajú teplo a chlad? Čo sa stane, ak boli kondómy skladované v lete príliš horúce alebo v zime príliš studené? V tomto článku sa dozviete všetky podrobnosti o správnych teplotách pre kondómy.

Kondómy v lete

Kondómy by sa v zásade mali dlhodobo skladovať len pri teplotách do maximálne 30 °C. Samozrejme, vo vysokom lete to môže byť niekedy problém. Kondómy by ste tiež nemali dlhodobo skladovať na priamom slnečnom svetle. Krátkodobé skladovanie po dobu 3 - 4 dní v extrémnych teplotách do 40 °C, napríklad počas prepravy poštou, v aute alebo v baliacej stanici, je však možné bez problémov. Aj v lete si teda môžete objednať kondómy online alebo si ich bez obáv vziať so sebou na cesty. Ak nastanú dlhotrvajúce horúčavy a váš byt je napríklad pod strechou a stane sa z neho skôr inkubátor, môžete svoje kondómy uskladniť aj v chladničke, pretože im to neublíži.

Ak sa kondómy skladujú príliš dlho na páliacom slnku alebo v horúčave, latex sa časom stáva čoraz krehkejším a môže sa rýchlejšie roztrhnúť. Ak ste v lete nechali kondómy dlho v priehradke auta, radšej ich už nepoužívajte. Peňaženka alebo kabelka tiež nie sú vhodným miestom na uchovávanie kondómov, pretože sa v lete často veľmi zahrievajú.

Mimochodom: Antikoncepčná pilulka má v lete tiež problém s teplotou. Nemala by sa skladovať ani pri teplote nad 30 stupňov Celzia, inak sa môže stratiť účinok tabletky ako antikoncepčného prostriedku.

Kondómy v zime

Znesú kondómy mráz? Áno, môžu. Nízke teploty a dokonca ani mráz kondómom nijako neškodia. Trvanlivosť kondómov nie je negatívne ani pozitívne ovplyvnená. Dátum spotreby zostáva platný tak, ako je uvedený na obale, aj keď vaše kondómy v zime niekoľko dní mrznú, napríklad preto, že ste si ich objednali online.

Záver - ako by sa mali kondómy skladovať?

Kondómy skladujte na chladnom a suchom mieste mimo dosahu svetla; obaly kondómov poskytujú dobrú ochranu pred svetlom. Pri bežných teplotách pod 30 stupňov Celzia sa nemusíte ničoho obávať. Ak je ohlásená vlna horúčav a vo vašom byte je dlhší čas príliš teplo, môžete použiť chladničku. Krátke obdobia vyšších teplôt počas prepravy však kondóm nepoškodia.

Ďalšie otázky týkajúce sa kondómov Mister Size nájdete v našich často kladených otázkach:

Mister Size
Viac článkov

Dobrý sex nemusí byť dokonalý

Prečítajte si teraz

Pilulka - naozaj správny spôsob, ako dosiahnuť rovnosť v sexe?

Prečítajte si teraz

Kondómy a lubrikant - aby sex fungoval ako hodinky

Prečítajte si teraz