Skip to main content

Pilulka - naozaj správny spôsob, ako dosiahnuť rovnosť v sexe?

Keď sa v 60. rokoch 20. storočia objavila na trhu prvá antikoncepčná pilulka, rýchlo sa stala symbolom sebaurčenia a rovnosti žien. Konečne sa totiž mohla úplne nezávisle od svojho manžela rozhodnúť, či chce mať deti, alebo nie. V tomto ohľade veľká vec. Ale to, čo sa kedysi začalo ako oslobodzujúci úder, dnes dostáva mnohé ženy pod tlak: keď hormonálny zásah zrazu už vôbec necítia ako sebaurčenie a neexistujú žiadne skutočné alternatívy.

Prečo sa ženám aj mužom oplatí konečne niečo zmeniť a v budúcnosti spoločne uvažovať o antikoncepcii:

Je antikoncepcia záležitosťou žien?

Keďže tabletky sú jednou z najbezpečnejších a najjednoduchších metód antikoncepcie, na mnohých miestach sa stalo samozrejmosťou, že sa ženy na ne pripravujú. Nejeden muž sa z toho pravdepodobne teší, pretože možno má skúsenosti, pri ktorých kondómy (nesprávne použité) výrazne znížili cit alebo dokonca praskli. A vôbec, ak si nejedna mladá dáma dlho pred prvým sexuálnym zážitkom vezme tabletku, aby mala pod kontrolou akné - čo by na tom mohlo byť zlé? Ale celkom odhliadnuc od toho, že kondóm by mal byť v mnohých situáciách najvyššou prioritou už len z dôvodu infekcie: Je antikoncepcia naozaj úlohou ženy? Pretože aj keď sa tabletka na prvý pohľad zdá taká jednoduchá, má aj množstvo nevýhod - od výkyvov nálad cez fyzické poruchy až po úplné vymiznutie sexuálnej túžby.

Nájdite si čas na zváženie alternatív.

Ak vy ako žena alebo váš partner nepatríte práve k tým ženám, ktoré môžu užívať tabletky dlhé roky bez vedľajších účinkov, alebo ak hormonálna antikoncepcia už jednoducho nie je možná, mali by ste si nájsť trochu času na to, aby ste sa informovali o alternatívach. Bohužiaľ, neexistuje žiadna dokonalá antikoncepčná metóda - všetky majú svoje výhody a nevýhody. Existuje však veľa možností a v konečnom dôsledku sa každý musí sám rozhodnúť, čo mu najviac vyhovuje. Je dôležité, aby ste sa sami rozhodli pre všetko, čo súvisí s vaším telom. Okrem sterilizácie a kondómov sa antikoncepcia uskutočňuje takmer výlučne na strane ženy a niekedy si vyžaduje značný fyzický zásah (napr. pri medenom vnútromaternicovom teliesku alebo 3-mesačnej injekcii). Najdôležitejšia vec pri antikoncepcii: musíte byť plne oddaná svojej metóde a cítiť sa s ňou pohodlne.

Spoločne sa rozhodnite o antikoncepčnej metóde

Informovanie sa a spoločné rozhodovanie znamená prevzatie zodpovednosti za oboch partnerov. Všetky antikoncepčné metódy majú svoje výhody a nevýhody. V prospech kondómov hovorí najmä to, že mnohé ženy po vysadení hormonálnych antikoncepčných metód znovu objavia svoje libido. Príjemný vedľajší účinok, z ktorého profitujú obaja partneri!

Strieborná guľka: spoločné prevzatie zodpovednosti

Samozrejme, že skutočnosť, že rozhodnutie o vlastnom tele je vždy v rukách človeka, nevylučuje spoločné rozhodnutia. Najlepšie je, keď sa obaja cítite s novou antikoncepčnou metódou dobre a spoločne preberáte zodpovednosť. Tu sa oplatí opäť premýšľať o kondóme. Pretože tu sa môže žena aj muž ujať vedenia a obaja sú rovnako zodpovední za antikoncepciu. Pri ich kúpe sa môžete jednoducho striedať a sami sa rozhodnúť, či pôjdete do miestneho obchodu, alebo si ich objednáte cez internet - náklady a (malá) námaha sa tak spravodlivo rozdelia. Predovšetkým nemusíte navštíviť lekára a nemusíte robiť nič, čoho by ste sa mohli obávať. A čo sa týka možných ťažkostí s kondómami, nebojte sa: keď nájdete správnu veľkosť kondómu, rozšírené nevýhody nie sú ničím iným ako nepodloženými výhovorkami. Všetko perfektne sedí a vy si môžete užívať intenzívny a bezpečný sex.

šikovne kombinovať antikoncepčné metódy - napr. NFP + kondóm

Samozrejme, môžete tiež kombinovať rôzne antikoncepčné metódy. Napríklad prirodzené plánovanie rodiny (NFP) je zaujímavý koncept, pri ktorom žena môže podľa signálov svojho tela približne určiť, kedy má ovuláciu. Na tento účel si každé ráno meria telesnú teplotu a niekoľkokrát denne tzv. cervikálny hlien. Z dlhodobého hľadiska tak vzniká mesačné okno približne 12 až 14 dní okolo plodnej fázy, kedy je dôležitá antikoncepcia s kondómom. V ostatných dňoch sa môžete zaobísť bez ďalšej antikoncepčnej metódy. Samozrejme, kondóm je stále vhodný na ochranu pred chorobami - preto je NFP vhodná najmä na sex v dlhodobých vzťahoch. Ak sa NFP vykonáva s absolútnou dôslednosťou, považuje sa za rovnako bezpečnú ako tabletky. Predtým, ako vyskúšate túto alebo iné metódy, sa však vždy podrobne informujte o príslušných rizikách, aby ste boli vždy na bezpečnej strane.

Konečne si opäť užívate skvelý sex

Ak ste užívali tabletky a teraz prechádzate na inú metódu antikoncepcie, pravdepodobne to bude viditeľné - vo veľmi pozitívnom zmysle. Mnohé ženy zrazu znovu objavia svoje libido a pocítia chuť na sex, na ktorú predtým úplne zabudli. Do vášho vzťahu to môže dokonca priniesť úplne nový životný elán, ktorý by ste si mali bez obáv vziať so sebou. Koniec koncov, zaslúžite si dobrý sex. Pretože rovnosť a spoločná zodpovednosť môžu byť mimoriadne sexi.

Mister Size
Viac článkov

Urobte z neho viac - so sexuálnymi fantáziami vo vašej osobnej hlave kino

Prečítajte si teraz

Jeden ako druhý - o čom sú rôzne tvary penisu

Prečítajte si teraz

Majú dnes ľudia menej sexu?

Prečítajte si teraz