Skip to main content

Majú dnes ľudia menej sexu?

Na konci roka 2018 vyvolala veľké vzrušenie správa "The Sex Recession" v časopise The Atlantic. Podľa najnovších štúdií majú mladšie generácie v USA menej sexu ako ich rodičia v rovnakom veku. To veľmi nezodpovedá skutočnosti, že v súčasnosti sme neustále obklopení témou sexu - či už vo filmoch, knihách alebo kdekoľvek inde. A vyrovnať sa s ňou je oveľa jednoduchšie. Je v poriadku otvorene hovoriť o sexe (vďakabohu!). Seriály ako "Sexuálna výchova" alebo podcasty ako "Oh, Baby" sú nielen zábavné, ale poskytujú aj cenné rady pre plnohodnotný sexuálny život. A aj keď sa o BDSM nemusíme nevyhnutne rozprávať s rodičmi pri stole, tabu je čoraz menej. A súbežne s tým je oveľa viac príležitostí dozvedieť sa o osobných vášňach a venovať sa im - bez toho, aby sme sa katapultovali na spoločenskú vedľajšiu koľaj. Sex sa stal módnou témou, absolútne spoločensky prijateľnou a v móde. Ako je teda možné, že mladí ľudia majú menej sexu? Stali sme sa jednoducho unavenými?

Kariérny stres, pocit nedostatočnosti a menej záväzkov - dôvody pre menej sexu

V prieskume z roku 1991 malo sexuálne skúsenosti približne 54 % stredoškolákov, v roku 2015 to bolo len niečo vyše 41 %. A priemerný dospelý človek mal v roku 2014 sex len 54-krát za rok, v porovnaní so 62 príjemnými chvíľami na konci 90. rokov. V posledných rokoch je to pravdepodobne ešte o niečo menej ...

V Nemecku to v detailoch vyzerá trochu inak, ale trendy sú podobné: napríklad štúdia "Freizeit Monitor 2019" práve odhalila, že podiel Nemcov, ktorí majú sex aspoň raz za mesiac, klesol od roku 2014 o 4 %. Dokonca ani tretina Nemcov (30 %) nemá sex aspoň raz týždenne. Medzi mladými dospelými je ich aspoň o niečo viac (40 %) - ale ani tých nie je až tak veľa.

Príčiny klesajúceho sexuálneho života sú rôzne a možno sa o nich len dohadovať: Po prvé, mladí ľudia sú dnes vystavení oveľa väčšiemu stresu z kariéry, čo znamená, že romantické vzťahy rýchlo ustupujú do úzadia. Ak sa k tomu pridruží nespokojnosť s vlastným telom, môže byť dosť zložité vôbec sa zapojiť do vzťahu s inou osobou a dostať sa do spoločnej nálady. A najmä pri všetkých tých dokonalých fotografiách na Instagrame sa tak ľahko stáva, že sa človek cíti nedostatočne. Navyše je tu to neustále nezáväzné: zoznamovacie aplikácie robia výber obrovským - ako sa môžeš zaviazať, prosím ťa? To sa odráža aj v štúdii, ktorá zistila, že približne 60 % Američanov mladších ako 35 rokov nie je vo vážnom vzťahu. Aj keď sú to stále páry, ktorých sexuálny život je štatisticky aktívnejší.

A sex je všade vo vzduchu - dokonca až príliš veľa?

A pravdepodobne je pravda, že sa aj my cítime trochu zahltení všadeprítomným sexom a vysokými očakávaniami, ktoré ho často sprevádzajú. Zo všetkých strán počúvame, aký skvelý môže byť sex. Ale čo keď ho sami až tak dobre nezvládame? A cítime sa potom zle, pretože nestíhame? Pokiaľ ide o otvorenosť, o sexe síce "veľa hovoríme, ale nie o tom, aký ho sami máme", ako to v jednom rozhovore pomerne trefne vyjadrila novinárka a "osvetárka" Kristina Weitkampová. A to, o čom hovoríme, nás znepokojuje. Niet divu, že sa veci častejšie kazia alebo že jednoducho nemáme chuť na sex, keď sa naskytne príležitosť. Najmä keď sa najprv musíme vysporiadať s (ešte) neznámym náprotivkom. Vo všeobecnosti sa zdá, že čoraz viac sa toho deje teoreticky: K skutočnému stretnutiu a všetkému, čo nasleduje po ňom, však nedochádza príliš často. Je to nejako škoda. Nie je to tak?

Čo pomáha, keď chcem mať viac sexu? - 5 hmatateľných tipov

A teraz? Stačí akceptovať vývoj alebo môžeme niečo urobiť sami, ak by sme chceli mať viac sexu? My sme samozrejme za to druhé - a preto máme pre vás päť základných tipov, ako do budúcna poskytnúť viac priestoru pre sex vo vašom živote:

1. Nevyberajte si vždy jednoduchú cestu

Často volíme jednoduchú cestu: stretnutie a sľubný rozhovor, ale potom sa pred rozhodujúcim krokom k reálnemu rande zľakneme. Alebo sa radšej uspokojíme sami, pretože je to jednoduchšie, ako sa zapojiť do situácie, v ktorej sa cítime neisto. S tým je teraz koniec. V budúcnosti jednoducho opustite ľahkú cestu a odvážne urobte krok vpred. Ak sa ukáže, že to bol prepadák, vždy si môžete dať zaškrtnúť a prejsť k ďalším pokusom.

2. Nenechajte sa uniesť množstvom možností

Iste, výber je obrovský a je neuveriteľne ťažké sa rozhodnúť. Dáte prednosť horúcej známosti z Joyclubu, šikovnému spolužiakovi z univerzity alebo tomu jednému chalanovi, ktorý sa zdá, že nám po pár rozhovoroch tak dokonale rozumie? Rýchlo sa v tých možnostiach utápiate a v šoku sa radšej nezapletiete do žiadnej z nich. Aj tomu radšej urobte koniec - ideálne tak, že sa budete sústrediť vždy na jednu osobu. Ak máte pochybnosti, vždy sa môžete stretnúť s ďalšími, keď sa aktuálna známosť skončí. Mimochodom, voči ostatným ľuďom je to spravodlivé. Alebo by ste chceli byť jedným z mnohých?

3. Umožnite si väčšiu blízkosť a zapojte sa do vzájomných vzťahov

Ak každé romantické stretnutie nie je nič napoly a nič celé, pretože máme zábrany sa angažovať, prirodzene to ovplyvňuje aj náš sexuálny život. Pretože aj keď hovoríme, že sme v tomto smere uvoľnení, často je medzi nami neviditeľná stena. Ochranný múr, ktorý nás má chrániť napríklad pred sklamaním. Lenže v dôsledku toho sa môže stratiť veľa dobrého a skutočná blízkosť sa niekedy stáva umením. Práve preto: Ak sa pri stretnutí cítite v zásade dobre, umožnite si časom väčšiu blízkosť, a tak si dajte šancu, aby ste z nej vyťažili viac. To má zvyčajne celkom pozitívny vplyv na váš sexuálny život.

A ak sa to pokazí, tak sa to pokazí. Potom si môžete povedať, že ste sa snažili, a nakoniec sa sľubné stretnutie uskutoční niekde inde.

4. Zablokujte stresové faktory - vytvorte si čas na relaxáciu

Sotva existuje väčší zabijak žiadostivosti ako stres - a ten je v dnešnej dobe všadeprítomný. Aby ste mu nedovolili zničiť váš sexuálny život, mali by ste si vedome vytvárať (časové) priestory, kam stres nemôže vstúpiť. Bez ohľadu na to, čo máte na srdci, môžete sa tým zaoberať aj neskôr. Vo vašom zaslúženom voľnom čase je dôležitý relax - aj vo forme malého, príjemného dobrodružstva.

Dobrým spôsobom, ako sa naučiť "vypnúť", je meditácia. Jednoducho to vyskúšajte. Alebo začnite svoje pohladenie malou masážou pri počúvaní relaxačnej hudby ...

5 Hovorte o sexe a svojich potrebách - na rande aj vo vzťahu.

Sex sa zvyčajne stáva naozaj dobrým až vtedy, keď poznáte svoje sexuálne potreby a malé tajomstvá, ktoré používate na to, aby ste sa navzájom rozohnili. Samozrejme, vyžaduje si to otvorenosť a istú dávku dôvery. Ale aj keď sa niekedy môže zdať dosť zvláštne hovoriť o vlastných erotických túžbach, naozaj sa netreba báť. Nemusíte mať vždy dokonalú zhodu. Ale môže byť celkom fajn skúšať spolu nové veci a potom cítiť, ako svojho partnera vynášate do úplne nových výšin.

Samozrejme, vždy by ste sa mali vedome rozhodnúť, s kým chcete zdieľať svoje najintímnejšie túžby. V závislosti od situácie sa však môže oplatiť urobiť to už na niekoľkých prvých schôdzkach. Kto vie, aké možnosti sa potom objavia...

 

Bavte sa s našimi tipmi! Dajte nám vedieť, či vám pomohli. A ak sami poznáte nejaké zasvätené tipy, napíšte nám! Mimochodom, v článku Atlantic rezonovali aj niektoré dobré správy: A síce, že starší ľudia sú v súčasnosti stále dosť aktívni. Takže ak v mladosti nemáte veľa sexu, vždy to môžete dobehnúť neskôr.

Mister Size
Viac článkov

Dobrý sex nemusí byť dokonalý

Prečítajte si teraz

Pilulka - naozaj správny spôsob, ako dosiahnuť rovnosť v sexe?

Prečítajte si teraz

Kondómy a lubrikant - aby sex fungoval ako hodinky

Prečítajte si teraz