Skip to main content

Kondómy a lubrikanty - Ako nájsť to najlepšie pre vás

Kondómy a lubrikant sú dokonalou kombináciou, pretože vaša bezpečnosť sa zvyšuje lepším kĺzaním a menším odporom kondómu.

Ale aj bez kondómu je klzká pomôcka posilnením vášho sexuálneho života. Najmä pri vaginálnej suchosti, análnom sexe a spolu so sexuálnymi hračkami, ako sú vibrátory alebo masturbátory, je lubrikant skutočným požehnaním a pomôže vám rýchlo skĺznuť do siedmeho neba.

Preto už nestrácajte čas, prečítajte si článok a zistite, ktorý lubrikant je pre vás najlepší a čo by ste ako alternatívu lubrikantu rozhodne nemali používať. Dozviete sa tu aj to, ako správne používať lubrikant.

Prečo sú lubrikanty a kondómy skvelými tímovými partnermi

Pravdepodobne ste si všimli, že kondómy sú zvyčajne potiahnuté tenkou vrstvou lubrikantu.

Má to svoj dôvod: napriek svojej odolnosti sa kondómy stávajú citlivejšími, ak dochádza k príliš veľkému treniu, a v najhoršom prípade sa môžu dokonca roztrhnúť, keď nie sú až také vlhké.

Ale nebojte sa, zvyčajne k tomu nedôjde, pretože sex sa stáva veľmi nepríjemným, ak je vagína, análny otvor alebo hračka príliš suchá.

Všimnete si to rýchlo, pokiaľ už nemáte po ruke fľaštičku s lubrikantom.

Ktorý je najlepší lubrikant s kondómom?

V kombinácii s kondómami sú na lepšiu lubrikáciu vhodné najmä lubrikanty na báze vody alebo silikónu. Pred kúpou by ste si však mali odpovedať na niekoľko otázok:

  • Je lubrikant schválený na použitie s kondómami? (Označenie "kompatibilný s kondómami" alebo "vhodný pre kondómy").
  • Potrebujete špeciálny lubrikant, napr. na análny sex?
  • Plánujete lubrikant používať ako masážny gél?
  • Chcete lubrikant používať spolu so sexuálnymi hračkami?
  • Aké sú osobné preferencie vás a vášho partnera?

V závislosti od vašich odpovedí na tieto otázky sú pre vás vhodnejšie určité lubrikanty, pretože každý lubrikant má určité výhody a nevýhody.

Teraz môžete zistiť, aké presne to sú, a potom si budete môcť vybrať ideálny lubrikant pre vás.

Ktoré mazivá sú k dispozícii? Aké sú ich výhody a nevýhody?

Existuje veľa lubrikantov a mazív, ktoré si môžete kúpiť online alebo v obchodoch. Tu sme zostavili krátky prehľad s najdôležitejšími výhodami a nevýhodami.

Lubrikant na báze vody - ideálny s kondómami

Lubrikanty na báze vody, ako napríklad organický lubrikant Mister Size, ponúkajú mnoho výhod, pretože kvalitné lubrikanty sú zvyčajne vhodné pre alergikov, majú veľmi málo zložiek a vďaka výživným látkam, ako je aloe vera, sú ideálne aj pri vaginálnej suchosti.

Sú tiež skvelé, ak ich chcete používať spolu so sexuálnymi hračkami.

Ďalšou veľkou výhodou je, že sa časom vstrebávajú do pokožky, sú príjemné na dotyk a veľmi ľahko sa zmývajú trochou vody.

V súlade s tým pomáhajú rýchlo sa vyčistiť a zvyčajne nezanechávajú žiadne nevzhľadné škvrny na textíliách, ak sa niečo pokazí.

Táto výhoda nás privádza k nevýhodám:

Pretože sa lubrikanty na báze vody vstrebávajú do pokožky, sú niekedy menej produktívne a možno budete musieť z času na čas naniesť nejaký lubrikant znova.

Tento typ lubrikantu tiež nie je vhodný na masáže.

Lubrikanty na báze silikónu - ideálne aj pre kondómy

Lubrikanty nabáze silikónu sú vyrobené najmä zo silikónu, čo má tú výhodu, že sa takmer nevstrebávajú do pokožky. To znamená, že s gélom si môžete užiť veľa rozkoše, najmä ak máte sex dlhší čas.

Okrem toho sú lubrikanty veľmi vhodné aj na dlhšie masáže a pokožka ich vo všeobecnosti dobre znáša.

Lubrikanty na báze silikónu sa na pokožke cítia skôr ako masážne oleje. Nie sú tak klzké ako výrobky na báze vody.

Opatrní by ste mali byť len vtedy, ak chcete do milovania zapojiť sexuálne hračky, pretože silikónový lubrikant nie je kompatibilný s hračkami vyrobenými zo silikónu a môže hračky poškodiť.

Ďalšou nevýhodou je, že sa nezmýva tak ľahko ako lubrikanty na báze vody a môže zafarbiť textílie.

Prírodné lubrikanty s kondómami

Prírodné lubrikanty, ako napríklad gél z aloe vera alebo Nuru gél, môžu byť tiež vynikajúcou alternatívou k lubrikantom na báze silikónu alebo vody.

Lubrikanty zvyčajne bohato ošetrujú pokožku, majú len niekoľko zložiek a môžu byť aj veľmi produktívne. Okrem toho majú výhodu, že sa môžu úplne vstrebať do pokožky a nezanechávajú škvrny na textíliách.

Je však dôležité uistiť sa, že neobsahujú žiadne konzervačné látky ani vonné látky a že ide naozaj o 100 % prírodné gély.

V opačnom prípade pocit na pokožke nie je pre každého a mal by ho otestovať. Prípadné zvyšky môžu buď zostať na pokožke, alebo sa ľahko zmyjú.

Lubrikant na análny sex musíte mať

Anál bez lubrikantu je ako sánkovanie bez snehu, v podstate to nie je dobrý nápad. Nielenže to nie je príjemné a môže to byť bolestivé, ale môže to viesť aj k poraneniam a análnym trhlinám.

Preto je mimoriadne dôležité vybrať si správny lubrikant na análny sex. Existuje mnoho lubrikantov na báze vody alebo silikónu, ktoré sú špeciálne vyrobené na análny sex.

Tieto lubrikanty sú hustejšie, pomalšie sa vstrebávajú do pokožky, a tak zabezpečujú, že všetko je vždy klzké a pekne kĺže.

Mimochodom: Na análny sex vždy odporúčame používať kondóm v správnej veľkosti, aby ste sa vyhli infekciám močových ciest, prostaty a pod. Infekcie môžu byť spôsobené baktériami v črevách.

Ostatné výhody a nevýhody sú inak rovnaké ako to, čo sme už napísali o géloch.

Lubrikanty na báze oleja, ktoré nie sú vhodné pre kondómy

Lubrikanty na báze oleja nie sú vo všeobecnosti vhodné na použitie s kondómami. Lubrikanty na báze oleja robia latex kondómov poréznym, čo spôsobuje ich rýchlejšie praskanie.

Preto by ste ich mali vždy držať čo najďalej od svojich gumičiek.

Sú vhodné alternatívy k mazivu?

Okrem klasických lubrikačných gélov existujú aj alternatívy, ktoré mnohí považujú za náhrady lubrikačných gélov. Tu sa budeme venovať niektorým z tých najdôležitejších.

Masážne oleje alebo detský olej ako náhrada lubrikačného gélu

Masážne oleje alebo detský olej nie sú vhodné ako lubrikanty, nie sú vhodné pre suché vagíny a určite sa nemajú používať v kombinácii s kondómami.

Tieto oleje narúšajú vaginálnu flóru a spôsobujú poréznosť latexových kondómov, takže by ste ich nemali používať ani v jednom prípade.

Jedinou výnimkou je, ak je masážny gél výslovne označený ako lubrikant na použitie s kondómami.

Oleje na varenie (kokosový olej, olivový olej atď.) ako alternatíva lubrikantov

S kuchynskými olejmi máme rovnaké problémy ako s masážnymi olejmi alebo detským olejom ako alternatívou lubrikantu.

Rozpúšťajú kondómy a narúšajú flóru vagíny.

Okrem toho zvyšky oleja poskytujú živnú pôdu pre baktérie a plesne, ktoré potom môžu viesť k ďalším zdravotným problémom.

Dojčenský tuk alebo vazelína ako náhrada lubrikantu

Aj tu vás musíme sklamať: vazelína a dojčenský tuk do oblasti pohlavných orgánov nepatria.

Parafín (vazelína) spôsobuje, že latexové kondómy sú porézne a popraskané, čo drasticky znižuje ochranu.

Štúdie tiež ukázali, že zavedená vazelína vedie k zvýšenému riziku bakteriálnej vaginózy.

Všetko ostatné, čo obsahuje tuk alebo olej

Telové mlieko, krém na ruky, maslo a čokoľvek iné, čo obsahuje tuk alebo olej, by sa malo vždy držať ďalej od kondómov.

Najmä mimo vagíny a análnej oblasti, pokiaľ nie sú špeciálne vyrobené na tento účel.

Ako správne používať lubrikant s kondómom alebo bez neho

Použitie lubrikantu je neuveriteľne jednoduché a vykonáva sa rovnakým spôsobom s kondómom alebo bez neho:

Na penis, vagínu, análny otvor alebo sexuálnu hračku si dáte trochu do ruky. Potom ho rozotrite zvonka a zvnútra, v závislosti od oblasti, a môžete začať.

Môžete ho použiť aj počas predohry, aby ste zvýšili citlivosť a pridali trochu extra stimulácie pri skúmaní tela svojho partnera. Rozprúdiť vás môže aj mravenčiaca masáž.

Zasvätený tip: kvapka lubrikantu v kondóme

Aby bol pocit pre muža ešte lepší, stačí do kondómu pridať malú kvapku lubrikantu. Len trochu, aby kondóm zostal tesný. Stojí to za to.

Záver - kondómy a lubrikant

Lubrikant je skvelý nástroj a nemal by chýbať v žiadnej domácnosti, najmä preto, že alternatívy ako detský olej, kuchynské oleje alebo vazelína nie sú vhodné.

Navyše vibrátory, dildá, masturbátory alebo análny sex bez lubrikantu sú nielen menej zábavné, ale môžu viesť k poraneniam.

Lubrikanty na vodnej báze sú ideálne s kondómom alebo bez neho a môžu vám a vášmu partnerovi pomôcť, aby ste sa skutočne nažhavili.

To isté platí aj pre lubrikanty na báze silikónu, ale pri sexuálnych hračkách musíte byť opatrní.

Preto už nestrácajte čas a zásobte sa lubrikantmi. Lubrikanty dostanete v drogériách a supermarketoch, ale aj v mnohých internetových obchodoch.

Mimochodom, my v Mister Size ponúkame aj organický lubrikant, ktorý je ideálny na použitie s kondómami:

Mister Size Bio Gleitgel

MISTER SIZE Organický lubrikačný gél

Objavte teraz - organický lubrikačný gél na vodnej báze od Mister Size sa dokonale prispôsobí kondómu, rovnako ako sa kondóm prispôsobí vám.

Mister Size
Viac článkov

Správne nasadzovanie kondómu - ako to robiť bez toho, aby to bolo nepríjemné

Prečítajte si teraz

Priateľstvo+, mingles, otvorený vzťah a polygamia - čím to je, že sú moderné modely vzťahov?

Prečítajte si teraz

Bez ohľadu na to, ako veľký alebo malý je môj penis - milujem ho

Prečítajte si teraz