Skip to main content

Svetový deň AIDS: neviditeľné nebezpečenstvo pohlavne prenosných chorôb

Ide o tichú epidémiu - týmito slovami opisuje Svetová zdravotnícka organizácia súčasný počet prípadov sexuálne prenosných infekcií a pohlavne prenosných chorôb. Nie neopodstatnene: Podľa Inštitútu Roberta Kocha sa v Európe každoročne nakazí pohlavne prenosnou chorobou viac ako pol milióna ľudí, ale mnohí si to spočiatku neuvedomujú.

Neviditeľné nebezpečenstvo

Dôvodom je jednoduchá skutočnosť, že niektoré pohlavne prenosné choroby sú spočiatku bezpríznakové, a preto sa môžu šíriť nepozorovane. Inštitút Roberta Kocha zdôrazňuje, že približne 10 % nových infekcií HIV zostáva dlho neodhalených.

V závislosti od pohlavne prenosnej choroby môže infekcia viesť k vážnym zdravotným problémom, ako je neplodnosť, cirhóza pečene a rakovina. Podľa Spolkového centra pre zdravotnú výchovu je na obmedzenie šírenia pohlavne prenosných chorôb potrebná väčšia osveta.

Dôležité a správne: Svetový deň boja proti AIDS 1. decembra

Svetový deň boja proti AIDS, ktorý pripadá na 1. decembra, je vynikajúcim príkladom úspešnej osvety. Od roku 1988, keď ho založila WHO, vlády, zdravotnícke organizácie a mimovládne organizácie na celom svete využívajú tento deň na to, aby upozornili na problémy HIV/AIDS a prejavili solidaritu. Tento deň podporuje porozumenie a posilňuje preventívne opatrenia. Okrem pravidelného testovania sa zdôrazňuje najmä význam kondómov ako účinného prostriedku ochrany pred prenosom HIV a iných pohlavne prenosných infekcií.

Kondómy môžu chrániť

Ochranný mechanizmus kondómov je rovnako jednoduchý ako dômyselný: kondómy tvoria bariéru medzi telesnými tekutinami, ktoré môžu prenášať pohlavne prenosné choroby. Či už ide o syfilis, kvapavku alebo HIV - používanie kondómov výrazne znižuje riziko nákazy. Chránia nielen pred vážnymi zdravotnými problémami, ale aj pred emocionálnym stresom, ktorý môže sprevádzať diagnózu pohlavne prenosnej choroby.

Okrem nesporných zdravotných výhod sú kondómy mimoriadne užívateľsky prívetivé. Sú ľahko dostupné, dostupné bez lekárskeho predpisu a nevyžadujú si zložitú aplikáciu. Vo svete antikoncepcie sú kondómy dokonalým medzistupňom, ktorý poskytuje bezpečnosť aj intimitu.

Hoci sú kondómy podľa najnovších údajov najčastejšie používanou antikoncepciou v Nemecku, súčasná miera používania je len 53 %, čo ponecháva priestor na ďalšie zvyšovanie.

Prečo mnohí nepoužívajú kondómy

Problém: Napriek svojim výhodám sa kondómy v spoločnosti stále stretávajú s výhradami, najmä pokiaľ ide o ich vnímanie ako zabijakov chtíča. Niektorí muži sa dokonca sťažujú na problémy s erekciou. Zvyčajne to nie sú výhovorky, pretože viaceré štúdie ukazujú, že približne 50 % mužov sa domnieva, že kondómy štandardnej veľkosti im nesedia, t. j. sú príliš veľké alebo príliš malé.

Ak sú príliš voľné (týka sa to približne 10 %), môžu po ejakulácii skĺznuť alebo vytekať. Ak sú príliš tesné (týka sa približne 40 %), ťažko sa rozbaľujú, spôsobujú necitlivosť a môžu sa ľahšie roztrhnúť. To znamená, že zle padnúci kondóm nielen zhoršuje pocit rozkoše, ale aj bezpečnú ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami.

MISTER SIZE: 7 veľkostí pre väčšiu bezpečnosť a skutočný pocit

Na riešenie tohto problému ponúka spoločnosť MISTER SIZE výber kondómov v siedmich rôznych veľkostiach, ku ktorým je pripojených niekoľko meracích metód na určenie správnej veľkosti. Naša aplikácia umožňuje ľahko odhadnúť ideálnu veľkosť bez sťahovania alebo registrácie, čím pomáha spojiť príjemné chvíle s účinnou antikoncepciou. Spoločnosť MISTER SIZE sa tiež aktívne zapája do spolupráce so sociálnymi organizáciami, ako sú ProFamilia a AIDS-Hilfe, s cieľom ďalej znižovať šírenie pohlavne prenosných chorôb odporúčaním kondómov, ktoré sedia a sú správne na dotyk.

Mister Size
Viac článkov

Ako sa môžete chrániť pred pohlavne prenosnými chorobami?

Prečítajte si teraz

Antikoncepčné metódy pre mužov: Tieto nové a staré metódy sú k dispozícii

Prečítajte si teraz

Zvýšenie potencie ako muž, ako zlepšiť svoju potenciu

Prečítajte si teraz