Skip to main content

Alternatívy maziva - aká je najlepšia náhrada?

Jedna polievková lyžica olivového oleja môže kondóm poškodiť viac ako 18 litrov vzduchu, ktorý sa doň napumpuje. Zistite, prečo je to tak a ktoré populárne alternatívy lubrikantov je lepšie nechať v kuchyni.

Lubrikant - čo ak nie je v správnej chvíli k dispozícii?

Či už na báze silikónu, vody, hrejivé, mravenčiace alebo organické - v súčasnosti existuje široká škála lubrikačných gélov. Či už zo zdravotných dôvodov alebo pre extra dávku potešenia, pre každú potrebu sa nájde ten správny.

Čo sa však stane, keď si príliš neskoro uvedomíte, že osvedčená tuba je už prázdna? Pozreli sme sa bližšie na populárne domáce prostriedky a alternatívy, aby sme našli najlepšiu náhradu.

Záleží na type sexu, ktorý máte

Orálny, vaginálny, análny a s kondómom alebo bez neho: tieto faktory ovplyvňujú, či sa konkrétny prostriedok dá použiť ako náhrada alebo nie.

Potraviny, ako napríklad med, sú obľúbenou alternatívou lubrikantu na orálne uspokojenie. Stačí ho natrieť na požadované časti tela a sladká chuť doslova vyzýva k tomu, aby ste sa mu oddali. Bozky a maznanie sa s touto zlatistou pochúťkou stanú úplne novým milostným dobrodružstvom.

Med možno zvyčajne bez problémov aplikovať na vonkajšie intímne oblasti mužov aj žien. Egyptská štúdia dokonca zistila, že zmes jogurtu a medu môže byť účinná proti vaginálnym plesniam.

Samozrejme, nemožno vylúčiť neznášanlivosť. Ak chcete byť na bezpečnej strane, je lepšie používať lubrikant s príchuťou, pretože ten bol špeciálne vyvinutý pre intímnu oblasť.

Ak dochádza aj k penetračnému vaginálnemu styku, je vo všeobecnosti lepšie nechať jedlo v kuchyni. Sliznice totiž často veľmi citlivo reagujú na cudzie látky.

Citlivá vaginálna flóra

Jedným z dôvodov je, že vaginálna sliznica reaguje silne a nepredvídateľne na zmeny pH. Hodnota pH je miera, ktorá opisuje relatívnu kyslosť alebo zásaditosť roztoku.

Vagína je citlivé prostredie, ktoré závisí od prirodzenej rovnováhy mikroorganizmov a tekutín. Zdravé vaginálne prostredie má zvyčajne pH 3,8 až 4,5, čo je mierne kyslé.

Ak použijete domáce prostriedky, ako je zvlhčujúci krém alebo rôzne oleje, ktoré nie sú prispôsobené ženskej vaginálnej flóre, môžu zmeniť pH a viesť k vzniku plesní, podráždeniu a infekcii. Zložky, ako je parfum, môžu tiež podráždiť intímnu oblasť a spôsobiť silné pálenie. Platí to najmä pre masážne oleje, ktoré nie sú výslovne označené ako výrobky 2 v 1.

Kokosový olej ako alternatíva lubrikantu

Čistý kokosový olej je výnimkou: nielenže sa dobre znáša, ale môže sa používať aj na intímnu starostlivosť. Podobne ako med, aj kokosový olej pôsobí ako prírodný prostriedok proti vaginálnym plesniam.

Kokosový olej sa môže používať aj na starostlivosť o análnu oblasť. Je teda praktickou náhradou lubrikantu pri vaginálnom alebo análnom styku. Mali by ste však mať na pamäti, že lubrikant sa vyčerpá rýchlejšie ako pri použití skutočného (análneho) lubrikantu. Okrem toho by sa kokosový olej nikdy nemal používať s latexovými kondómami, pretože kondómy sa vplyvom tukov a olejov stávajú porézne.

To isté platí aj o mliečnom tuku: niektorí gynekológovia dodnes odporúčajú používať v intímnej oblasti šetrné množstvo mliečneho tuku ako starostlivosť. Mohol by sa teda používať ako náhrada lubrikantu. Mliečny tuk má však tiež veľmi vysoký obsah tuku, ktorý môže byť pre latexové kondómy veľmi škodlivý.

Existujú iné alternatívy lubrikantov na análny styk?

Dostatočný lubrikant je pri análnom styku nevyhnutnosťou, pretože sliznica v konečníku nedokáže produkovať ani zďaleka toľko vlhkosti ako sliznica vo vagíne. Suchý análny styk môže spôsobiť silnú bolesť a podráždenie pre všetkých zúčastnených. Na rozdiel od niektorých filmov pre dospelých, tu sa s trochou slín ďaleko nedostanete, pretože rýchlo vysychajú a neposkytujú takmer žiadnu lubrikáciu.

Mastné látky, ako napríklad šalátový olej a vazelína, tu tiež spôsobia viac škody ako úžitku. Sliznice análneho otvoru sú rovnako citlivé ako vaginálne sliznice a ľahko sa infikujú.

Existuje množstvo lubrikantov, ktoré boli špeciálne vyvinuté na análny styk. Tie majú zvyčajne dlhší a intenzívnejší sklz ako bežné lubrikanty. Preto sa odporúča odložiť análne dobrodružstvo a zaobstarať si vhodný lubrikant vopred.

Kondómy - Prečo nemôžem použiť domáce prostriedky, ako je kokosový olej, mliečny tuk alebo pleťové mlieko?

Podľa normy ISO 4074 musí byť kondóm schopný pojať 18 litrov vzduchu bez toho, aby praskol. Trocha krému alebo oleja predsa neuškodí, nie?

Bohužiaľ, nie! Mastné alebo olejové látky, ako napríklad kokosový olej, olivový olej, vazelína a zvlhčujúce krémy, v skutočnosti spôsobujú veľké škody. Aby ste pochopili, prečo sú tieto látky pre kondómy také nebezpečné, musíte najprv pochopiť, ako sa kondóm vyrába.

Bežné kondómy, ktoré neobsahujú latex, sú vyrobené z prírodného kaučukového latexu. Ten sa vopred vulkanizuje. To znamená, že kaučuk sa pod tlakom a za tepla zmieša s trochou síry. Tým sa vytvoria sírne mostíky, t. j. mnoho malých zlúčenín v materiáli. Chemická reakcia zabezpečí, že materiál sa stane mäkkým a pružným.

Nevulkanizovaná guma by mala tvrdú konzistenciu, za studena by sa lámala a za tepla by sa topila. Preto je úplne nemysliteľný ako materiál na výrobu pneumatík pre autá, čistiacich rukavíc alebo kondómov.

Minerálne oleje a tuky však môžu napadnúť tieto chemické sírne mostíky v kaučuku a narušiť štruktúru materiálu. Je to spôsobené aj tým, že prírodný kaučuk v minerálnych olejoch a tukoch silne napučiava. Ak sa tieto mostíky porušia, guma, a teda aj kondóm, sa stáva poréznou a vznikajú drobné poškodenia a mikrotrhliny.

Mimochodom, tieto sírne mostíky sa časom nahrádzajú kyslíkovými mostíkmi, ktoré tiež poškodzujú gumu. Preto kondómy nevydržia večne, ale zvyčajne len približne 5 rokov. UV žiarenie, vlhkosť, vzduch a iné faktory prostredia však môžu tento proces urýchliť, preto je dôležité aj správne skladovanie kondómov.

Preto odporúčame používať iba lubrikant na báze vody na kondómy a žiadne domáce prostriedky alebo alternatívne produkty.

Na čo musím dávať pozor pri lubrikačnom géle vo všeobecnosti?

Lubrikačné gély sú v skutočnosti veľmi nenáročné, ale existujú 3 body, ktoré by ste mali zvážiť:

  1. Lubrikant sa dá použiť na požadovaný účel, t. j. v prípade potreby je bezpečný pre hračky alebo kondómy.
  2. Rovnako ako kondómy, aj lubrikanty by sa mali skladovať na chladnom, suchom a tmavom mieste. Skrinka alebo nočná zásuvka je dobrým miestom na ich uskladnenie.
  3. Dátum spotreby ešte neuplynul. Nie všetky lubrikačné gély ho majú, ale ak ho majú, nemal by sa prekročiť.

Nemám žiadny lubrikant na báze vody - môžem používať kondómy s lubrikantom na báze silikónu?

Bohužiaľ, tu sa veci dostávajú do podobne chemického stavu, pretože kondómy sú zvyčajne už vopred potiahnuté lubrikantom na báze silikónu. Napríklad naše kondómy MISTER SIZE sú potiahnuté vysokokvalitným čistým silikónovým olejom (dimetikónom).

Problém: Existujú rôzne druhy silikónového oleja. Ak používate lubrikant na báze silikónu, silikónový olej obsiahnutý v lubrikante sa môže líšiť od silikónového oleja obsiahnutého v povlaku kondómu.

Ak skombinujete dva rôzne silikónové oleje, dôjde k chemickej reakcii, ktorá môže spôsobiť poréznosť kondómu. Lubrikanty na báze silikónu by sa preto mali používať s kondómami len vtedy, ak je ich kompatibilita s latexovými kondómami jasne vyznačená na obale.

A čo lubrikanty na báze silikónu pre sexuálne hračky?

Lubrikant na báze silikónu je skvelým doplnkovým produktom pre sklenené alebo plastové hračky. Dôrazne sa však neodporúča pre silikónové hračky, pretože pevný silikón hračky a dokonca aj čistý silikónový olej sú dva rôzne materiály. Pri kontakte pevného silikónu so silikónovým olejom dochádza aj k chemickej reakcii, ktorá môže pevný silikón napadnúť a poškodiť.

Silikónový olej je totiž pre pevný silikón akýmsi rozpúšťadlom a spôsobuje jeho krehkosť. Preto ste na bezpečnej strane, ak na hračky používate len lubrikanty na báze vody.

Záver: Je lepšie zaobstarať si správny lubrikant, než potom ľutovať.

Experimenty v posteli: Vždy môžete experimentovať s polohami a sexuálnymi praktikami, ale pri používaní domácich prostriedkov ako lubrikantov by ste mali byť opatrní. Krémy, kuchynské oleje a pleťové vody síce môžu urobiť vašu pokožku zamatovo hebkou, ale môžu podráždiť sliznice v intímnej oblasti a podporiť infekcie.

Ak teda výrobok nebol špeciálne vyvinutý pre genitálie, je lepšie držať ho ďalej od tejto citlivej oblasti. Používanie kondómov môže byť veľmi nebezpečné: oleje a tuky spôsobujú napučanie prírodného kaučukového latexu, čo rýchlo znižuje jeho bezpečnosť.

Lubrikanty sú dnes dostupné (takmer) všade: v supermarketoch, lekárňach, drogériách, na čerpacích staniciach a v internetových obchodoch. Aj keď je nepríjemné, keď musíte odložiť horúci milostný akt kvôli chýbajúcej alebo prázdnej tube, sedieť v ordinácii lekára s plesňovou infekciou je ešte nepríjemnejšie.

Organický lubrikačný gél MISTER SIZE ako všestranný talent

Najmä pre ľudí, ktorí chcú, aby to bolo bezpečné a nekomplikované, je kvalitný lubrikačný gél na báze vody, ako je MISTER SIZE Organic Lubricant, tou správnou voľbou.

Možno ho bez problémov používať s hračkami a kondómami a vďaka dlhotrvajúcej lubrikácii je vhodný aj na análny styk. Na rozdiel od mnohých náhradných produktov tu nemusíte brať do úvahy žiadne dráždivé zložky, chemické reakcie ani zhodu materiálov - jednoducho ho naneste a nechajte mokrú rozkoš začať!

Mister Size Bio Gleitgel

MISTER SIZE Organický lubrikačný gél

Objavte teraz - organický lubrikačný gél na vodnej báze od Mister Size sa dokonale prispôsobí kondómu, rovnako ako sa kondóm prispôsobí vám.

Mister Size
Viac článkov

Dobrý sex nemusí byť dokonalý

Prečítajte si teraz

Pilulka - skutočne rovnaké práva počas sexu?

Prečítajte si teraz

Kondómy a lubrikant: takto sex funguje ako hodinky

Prečítajte si teraz