Skip to main content

Antikoncepcia bez hormónov pre ženy, najlepšie metódy

V tomto článku sa dozviete o antikoncepcii bez hormónov a antikoncepčných metódach, ktoré máte ako žena k dispozícii. Získate tiež prehľad o tom, ako tieto metódy fungujú, koľko stoja a aké sú bezpečné.

Na označenie bezpečnosti používame Pearlov index. Ten udáva, koľko žien otehotnelo, ak antikoncepčnú metódu pravidelne používali 1 rok. Pearl index 15 znamená, že 15 zo 100 žien otehotnelo počas jedného roka používania tejto metódy.

Aké metódy antikoncepcie majú ženy k dispozícii?

Na rozdiel od antikoncepčných metód pre mužov je pre ženy k dispozícii celý rad antikoncepčných prostriedkov. Celkovo ich možno rozdeliť do 4 rôznych kategórií:

Hormonálne antikoncepčné metódy: Pri týchto metódach antikoncepcie sa rôznym spôsobom podávajú telu vlastné estrogény a progestagény. Tieto hormóny oklamú telo, aby si myslelo, že ste tehotná, čo znamená, že už nemôžete otehotnieť.

Chemické antikoncepčné prostriedky: Stručne povedané, chemické antikoncepčné prostriedky, ako sú antikoncepčné gély alebo krémy, zabíjajú spermie alebo im znemožňujú pohyb. Tieto spermicídy by sa mali používať len v kombinácii s inými antikoncepčnými prostriedkami, pretože samy o sebe sú príliš nebezpečné.

Mechanické metódy antikoncepcie: Patria sem ženské kondómy, krčné uzávery alebo medené antikoncepčné prostriedky. Tieto antikoncepčné prostriedky vytvárajú bariéru, cez ktorú nemôžu preniknúť spermie.

Prirodzené antikoncepčné prostriedky: Do tejto kategórie antikoncepčných metód bez hormónov patrí teplotná metóda alebo kalendárna metóda. Cieľom týchto metód je v podstate monitorovanie vášho tela na určenie vašich plodných dní.

Prirodzená antikoncepcia

V súčasnosti existuje 5 rôznych prirodzených antikoncepčných metód, ktoré môžete použiť na získanie antikoncepcie bez hormónov. Ich krása spočíva v tom, že ak sa používajú správne a pravidelne, môžu byť skutočne veľmi bezpečné.

Okrem toho mnohé ženy uvádzajú, že im tieto metódy pomohli lepšie pochopiť a vnímať svoj cyklus a telo.

Už len pre tento bod by sa mohlo oplatiť vyskúšať jednu alebo viacero metód.

Je dôležité si uvedomiť, že by ste sa nemali zdržiavať pohlavného styku alebo používať iné antikoncepčné metódy, ako napríklad kondómy, len v deň ovulácie. Spermie môžu v maternici prežiť až 4 dni. To znamená, že by ste si mali naplánovať aspoň 5 dní abstinencie alebo ochrany.

Prirodzená antikoncepcia s kalendárnou metódou

Antikoncepcia kalendárnou metódou je jednou z najstarších metód prirodzenej antikoncepcie. V 20. rokoch 20. storočia ju takmer súčasne vyvinuli gynekológovia Kyusaku Ogino a Hermann Knaus, preto je metóda známa aj ako "Knaus-Ogino metóda".

Všetko, čo potrebujete na používanie kalendárovej metódy, je kalendár cyklu alebo denník cyklu.

Je dôležité, aby ste svoj cyklus pozorovali a dokumentovali približne 6 mesiacov predtým, ako začnete s výpočtom. Je váš cyklus pravidelný? Pravidelne odchýlkový alebo nepravidelný?

Metóda v podstate predpokladá 28-dňový cyklus s ovuláciou po 14 dňoch.

Viac informácií o tom, ako výpočet funguje, si môžete prečítať tu.

Náklady: Približne od 6 eur za kalendár cyklu, ale funguje s akýmkoľvek kalendárom.

Perlový index: 9 zo 100

Cervikálna metóda namiesto tabletiek

Pri cervikálnej metóde musíte nahmatať krčok maternice alebo os. Tá sa totiž počas menštruačného cyklu mení. Bezprostredne po menštruácii je krčok maternice pevný a uzavretý. Je tiež bližšie ku vchodu do pošvy.

Počas plodných dní je krčok maternice mäkký (ako pery) a mierne otvorený. Okrem toho je teraz ďalej vo vnútri tela.

Túto metódu možno dobre kombinovať s nasledujúcimi prirodzenými metódami antikoncepcie.

Náklady: Bezplatne

Perlový index: 3 až 23 zo 100

Antikoncepcia pozorovaním cervikálneho hlienu

Metóda pozorovania cervikálneho hlienu, nazývaná aj Billingsova metóda, funguje podobne ako cervikálna metóda.

Hlien krčka maternice sa počas cyklu mení z hrudkovitého a viskózneho po menštruácii na mliečno-obalový tesne pred ovuláciou. Čím viac sa blížite k ovulácii, tým je hlien krčka maternice tekutejší a čírejší.

V najplodnejších dňoch môžete medzi prstami nakresliť vlákna s hlienom.

Ak chcete používať metódu antikoncepcie pomocou cervikálneho hlienu, musíte každý deň testovať a zaznamenávať jeho množstvo, farbu a konzistenciu. Ak sa množstvo cervikálneho hlienu v krátkom čase znásobí, môžete očakávať ovuláciu o 2 až 3 dni.

Náklady: Bezplatne

Perlový index: 15 zo 100

Antikoncepcia bez hormónov s teplotnou metódou

Pri tejto metóde si musíte zmerať telesnú teplotu teplomerom po prebudení, nazývanú aj bazálna telesná teplota.

Po ovulácii vaša telesná teplota stúpne o niekoľko desatín stupňa, kde zostane až do menštruácie a potom opäť klesne.

Keďže vašu telesnú teplotu môže ovplyvniť aj stres alebo choroba, mali by ste ju vždy kombinovať s inými metódami, ako je napríklad Billingsova metóda.

Niektoré fitness trackery už ponúkajú funkcie na kontinuálne meranie telesnej teploty. Patrí medzi ne napríklad Fitbit alebo Oura.

Náklady: V závislosti od výrobku od 2 do 399 eur.

Perlový index: 0,8 až 3 zo 100

Antikoncepcia pomocou symptotermálnej metódy

Symptotermálna antikoncepčná metóda je kombináciou teplotnej metódy, metódy cervikálneho hlienu a v prípade potreby cervikálnej alebo kalendárnej metódy.

Kombináciou rôznych metód môžete spoľahlivejšie predpovedať svoje plodné dni.

Náklady: 2,- až 399,- eur, prípadne prevádzkové náklady na aplikácie

Pearl index: 0,4 zo 100

Medená cievka, medená reťaz alebo medená guľa na dlhodobú antikoncepciu

Veľkou výhodou medených antikoncepčných prostriedkov je, že ich raz zavedie váš gynekológ a môžete ich používať až 5 rokov. Každých 6 mesiacov vás musí skontrolovať, či je všetko stále na svojom mieste, a to je všetko.

Meď poškodzuje spermie a znemožňuje im pohyb. Okrem toho sa mení krčok maternice, čo tiež výrazne sťažuje alebo znemožňuje prenikanie spermií.

Nevýhodou týchto antikoncepčných prostriedkov bez hormónov je, že ich zavádzanie a vyberanie je veľmi bolestivé. V niektorých prípadoch môžu spôsobiť aj silnejšie menštruačné krvácanie a nepríjemné pocity.

Náklady: Približne 120 až 400 eur.

Perlový index: 0,4 až 1 zo 100

Diafragma alebo cervikálny klobúčik na antikoncepciu bez hormónov

Tieto dve antikoncepčné metódy bez hormónov sú technické antikoncepčné prostriedky pre ženy. Sú to silikónové disky, ktoré majú vo vnútri aj pružinový krúžok. Diafragmu alebo cervikálny klobúčik možno zaviesť do 2 hodín pred pohlavným stykom, aby sa zablokovali spermie.

Antikoncepčné prostriedky tak vytvárajú bariéru pred krčkom maternice, ktorú možno ďalej posilniť aplikáciou spermicídov, ako sú antikoncepčné gély alebo krémy.

Cervikálne klobúčiky sa dokonca môžu mierne prichytiť k krčku maternice, čím sa utesnia.

Nevýhodou týchto alternatív k tabletkám je, že musia zostať v pošve aspoň 8 hodín po pohlavnom styku. Musia ich tiež špeciálne nasadiť gynekológovia. Okrem toho môžu viesť k neželanému tehotenstvu, ak sú zavedené nesprávne, a nechránia ani pred pohlavne prenosnými chorobami.

Náklady: Približne 31 až 70 eur plus antikoncepčné gély alebo krémy približne 10 až 15 eur za tubu.

Pearl index: 1 až 20 zo 100

Ženské kondómy ako alternatíva k tabletkám

Ženské kondómy alebo "femidómy" sú podobné mužským kondómom. Ak ich chcete používať, musíte jeden koniec vložiť do pošvy a udržať ho na mieste. Druhý koniec zostáva na vonkajšej strane a zakrýva pysky vulvy. Penis zostáva zakrytý touto latexovou kožou, ktorá zachytáva všetky spermie.

Ďalšou výhodou femidomov je, že vás chránia aj pred pohlavne prenosnými chorobami.

Bohužiaľ, existujú aj nevýhody. Pri používaní môžu praskať, môžu sa šmýkať a ich používanie nemusí byť jednoduché.

Náklady: Približne od 8,50 do 10,50 za balenie.

Perlový index: 5 až 25 zo 100

Kondómy na bezpečnú antikoncepciu

Ako alternatíva k femidómom samozrejme existujú kondómy, ktoré nosí muž.

Pripúšťame, že v tomto zmysle nie sú antikoncepciou pre vás ako ženu, ale stále sú alternatívou bez hormónov, ktorá sa ľahko používa a získava.

Aby ste s nimi mali čo najväčšiu bezpečnosť a zábavu, musíte sa vy (alebo váš partner) uistiť, že používate správnu veľkosť kondómu.

O tom, ako môžete vy alebo váš partner nájsť ideálnu veľkosť kondómu, si môžete prečítať tu.

Náklady: Približne od 3,95 eura za balenie.

Perlový index: 2 až 12 zo 100

Sterilizácia - bez hormónov, ale definitívna

Sterilizácia je bezhormonálna antikoncepčná metóda pre ženy a mužov, ktorí už nechcú mať deti. Hoci sa často inzeruje, že sterilizáciu možno zvrátiť, šanca na úspech je nízka, a ak aj áno, šanca na úspešné tehotenstvo sa znižuje.

Pri tejto metóde sa vaše vajíčkovody buď zablokujú, alebo prerežú. Tým sa zabráni vajíčkam v ceste do maternice, čo znemožní oplodnenie.

Náklady: Približne 600 až 1 000 eur (hradené zo zdravotného poistenia, ak je v potvrdení od lekára uvedené, že sterilizácia je nevyhnutná).

Pearl index: 0,1 až 0,3 zo 100

Ako bezpečný je koitus interruptus ako antikoncepcia?

Používanie koitu interruptus (nazývaného aj metóda vyťahovania) ako antikoncepčnej metódy patrí medzi najmenej bezpečné metódy antikoncepcie.

Pomerne ľahko môže dôjsť k nechcenému tehotenstvu a nechráni ani pred prenosom pohlavne prenosných chorôb.

V zásade táto metóda spočíva vo vytiahnutí penisu z pošvy krátko pred ejakuláciou. To si však vyžaduje veľkú mieru sebakontroly a z penisu môže pred ejakuláciou stále vytekať semeno.

Pearlov index 4 až 18 tehotenstiev je len približný odhad a v skutočnosti je pravdepodobne ešte vyšší.

Náklady: Bezplatne

Pearl index: 4 až 18 zo 100

Záver o antikoncepcii bez hormónov pre ženy

Existuje mnoho rôznych bezhormonálnych antikoncepčných metód a antikoncepčných prostriedkov, ktoré môžete ako žena používať namiesto tabletiek, hormonálnych tyčiniek alebo hormonálnych cievok. Ak chcete nájsť pre vás najlepšiu metódu, odporúčame vám poradiť sa s gynekológom alebo vyskúšať prirodzené metódy antikoncepcie pre ženy.

Ak vás zaujíma, čo je pre nich k dispozícii, prečítajte si teraz náš príspevok o nových a starých metódach antikoncepcie pre mužov.

Mister Size
Viac článkov

Dobrý sex nemusí byť dokonalý

Prečítajte si teraz

Pilulka - skutočne rovnaké práva počas sexu?

Prečítajte si teraz

Kondómy a lubrikant: takto sex funguje ako hodinky

Prečítajte si teraz