Skip to main content

Skryté riziká lacných výrobkov - nielen kondómov

V dnešnom globalizovanom svete je prístup k výrobkom zo všetkých kútov sveta jednoduchší ako kedykoľvek predtým. Platformy z Číny, ako sú Temu, AliExpress a Shein, spôsobili revolúciu v online nakupovaní tým, že ponúkajú širokú škálu výrobkov za veľmi prijateľné ceny. Podľa prieskumu spoločnosti Appinio, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, si od januára 2024 26 % Nemcov vo veku 16 až 65 rokov už niečo kúpilo na Temu. V súčasnosti do Nemecka denne prichádza približne 200 000 balíkov z Číny.

Niektoré z týchto výrobkov zahŕňajú kondómy, čo sú výrobky, ktoré musia byť v Európe schválené ako zdravotnícke pomôcky a testované na bezpečnosť, aby poskytovali optimálnu ochranu nielen pred neželaným tehotenstvom, ale aj pred pohlavne prenosnými chorobami. Priaznivé ceny však vždy vyvolávajú otázky o kvalite a bezpečnosti týchto výrobkov. Tento príspevok na blogu sa zaoberá možnými rizikami spojenými s nákupom lacných výrobkov, najmä kondómov z Ďalekého východu, a poskytuje odporúčania, ako sa môžete chrániť.

Obavy týkajúce sa kvality a bezpečnosti

Hlavnými obavami pri kúpe lacných výrobkov, najmä kondómov, by nemala byť len cena, ale aj kvalita a bezpečnosť. Kondómy sa nepoužívajú len na prevenciu tehotenstva, ale aj na ochranu pred pohlavne prenosnými infek ciami (SPI). Účinnosť kondómov však do veľkej miery závisí od ich kvality. Štúdie* ukázali, že kondómy, ktoré nespĺňajú medzinárodné, americké alebo európske normy kvality, majú vyššie riziko roztrhnutia a presakovania, čo výrazne znižuje ochranu.

Mnohé výrobky od obzvlášť lacných predajcov z Ďalekého východu môžu byť tiež veľmi kvalitné alebo majú dobrý pomer ceny a výkonu. Kondómy však majú zvýšené požiadavky na bezpečnosť, pri ktorých nie je vždy možné na prvý pohľad rozpoznať, či ich výrobok spĺňa. Pri kondómoch a iných intímnych výrobkoch, ako sú sexuálne hračky a osobné lubrikanty, je tiež dôležité mať na pamäti, že prichádzajú do kontaktu s telom a že materiály sú niekedy kontaminované škodlivými látkami viac, ako by sme chceli. V prípade elektronických sexuálnych hračiek je tu aj otázka elektrickej bezpečnosti, ktorá nemusí byť testovaná tak prísne ako napríklad v Európe.

Ako fungujú platformy elektronického obchodu z Číny?

Platformy ako Temu, AliExpress a Shein sú známe svojimi nízkymi cenami. Tieto nízke náklady sa často dosahujú výrobou v krajinách s nižšími výrobnými nákladmi. Platformy často nakupujú výrobky priamo od výrobcu vo veľkých množstvách alebo ich dokonca vyrábajú priamo výrobcovia len pri objednávke a zasielajú ich priamo zákazníkovi. Tým sa dokonca šetria náklady na skladovanie a prepravu. Výrobky zvyčajne prichádzajú do Európy v špeciálne prenajatých lietadlách a potom sa odovzdávajú miestnym zásielkovým službám. Pri záplave balíkov, ktoré v súčasnosti prichádzajú do Európy každý deň, ich colné orgány môžu kontrolovať len náhodne, a preto nemôžu zabezpečiť, aby boli všetky nebezpečné výrobky vytriedené alebo aby boli v cieľových krajinách zaplatené všetky potrebné dane. Ak si teda objednáte kondómy v Ázii, musia prejsť colným konaním, ale to neposkytuje kontrolu, ktorá by vám dala istotu, že nebezpečné výrobky sú vytriedené, pretože nie každá zásielka môže byť skontrolovaná.

Kondómy, ktoré sa vyrábajú v Ázii:

V skutočnosti sa väčšina kondómov v súčasnosti vyrába v Ázii, dokonca aj tie, ktoré si môžete kúpiť v Európe a Severnej Amerike od renomovaných značiek. Napriek tomu sú v kvalite často značné rozdiely. V Európe sa napríklad na kondómy vzťahujú prísne pravidlá, pretože musia byť schválené ako zdravotnícky výrobok. V tomto prípade to platí aj pre výrobu v Ázii. Kondómy vyrábané pre Európu preto musia spĺňať všetky požiadavky zákona o zdravotníckych pomôckach. Továrne musia prejsť veľmi náročnou certifikáciou a každý kondóm sa testuje individuálne. Pre Európu napríklad existuje zodpovedajúca norma ISO, ktorú musia kondómy spĺňať: DIN EN ISO 4074

Prečo sa však kondómy vyrábajú predovšetkým v Ázii? Jednoducho preto, že tam rastú suroviny. Kondómy sa vyrábajú z prírodného kaučukového latexu, ktorý sa získava zo šťavy kaučukovníka. Tie sa zvyčajne pestujú v Južnej Amerike alebo v juhovýchodnej Ázii. Medzi hlavné pestovateľské krajiny patria Thajsko, Indonézia a Malajzia. Miestnou výrobou umožňujeme miestnym obyvateľom podieľať sa na hodnotovom reťazci ich surovín a nielen lacno predávať suroviny do Európy.

Na čo by ste si mali dať pozor

Ak si chcete kúpiť kondómy online, mali by ste venovať pozornosť nasledujúcim skutočnostiam:

  • Miestne obchody: V prípade obchodov z EÚ alebo dokonca z vašej krajiny by ste si mali byť celkom istí, že výrobky spĺňajú príslušné miestne požiadavky na kvalitu, pretože podliehajú aj príslušnému dohľadu nad trhom v daných krajinách a podľa toho môžu predávať len povolené zdravotnícke výrobky. Samozrejme, tak ako v iných odvetviach, aj tu sa môže vyskytnúť jeden alebo dva obchody, ktoré predpisy obchádzajú, alebo dokonca falošné obchody.
  • Hodnotenie predajcov: Skontrolujte hodnotenia a spätnú väzbu od iných kupujúcich, pokiaľ ide o kvalitu výrobku a dôveryhodnosť predajcu.
  • Popisy výrobkov: Dávajte si pozor na nejasné alebo nedostatočné popisy výrobkov. Renomované výrobky zvyčajne obsahujú podrobné informácie o materiáloch a vlastnostiach výrobku.
  • Zásady vrátenia tovaru: Skontrolujte zásady vrátenia tovaru predávajúceho. Zásady vrátenia tovaru, ktoré sú ústretové voči zákazníkom, môžu byť ukazovateľom dôveryhodnosti predajcu.
  • Skontrolujte webovú stránku značky: Ak má vami vybraná značka kondómov vlastnú webovú stránku, zvyčajne ju môžete veľmi ľahko nájsť prostredníctvom webového vyhľadávania a dozvedieť sa viac o výrobku a často aj o odporúčaných predajných miestach. Podrobné informácie o kondómoch a odkazy na vybrané obchody nájdete priamo v našej vlastnej sekcii Mister Size Shop.
  • Buďte kritickí: Mali by ste byť kritickí k extrémne nízkym cenám, ktoré sú často na úkor kvality výrobku. Kondómy sa tiež falšujú.

Nákup lacných výrobkov prostredníctvom platforiem, ako sú Temu, AliExpress, Shein alebo iných predajcov z Ďalekého východu, skrýva potenciálne riziká z hľadiska kvality a bezpečnosti. Tieto riziká však možno minimalizovať dôkladnou kontrolou informácií o výrobku a hodnotení predajcu. Je veľmi dôležité, aby ste ako používatelia kondómov prevzali zodpovednosť a uistili sa, že výrobky, ktoré kupujete, sú nielen cenovo výhodné, ale aj bezpečné a účinné. V konečnom dôsledku je rozhodnutie na vás, ale informovaný výber môže pomôcť chrániť vaše zdravie a bezpečnosť.

Ako bezpečne ušetriť peniaze za kondómy

Keď ste si našli svoju veľkosť kondómu, odporúčame kúpiť hromadné balenie, aby ste ušetrili na cene za kondóm. Kondómy majú trvanlivosť niekoľko rokov od výroby a zvyčajne nie je na škodu kúpiť kondómy na typické používanie 1 alebo dokonca 2 roky. Keďže každý má prirodzene veľmi individuálnu spotrebu kondómov, Mister Size ponúka navyše rôzne veľkosti balení, od balenia po 3 kusy na vyskúšanie, cez balenie po 10 kusov až po veľkoobjemové balenia s 36 kondómami alebo od roku 2024 aj vo vrecúšku so 100 kondómami.

Do obchodu Mister Size

Kondómy na dovolenku

Ak sa chystáte na dovolenku napríklad na Ďaleký východ, do Afriky alebo Južnej Ameriky, je najlepšie vopred si zistiť, či si máte vziať so sebou kondómy, pretože kvalita kondómov ponúkaných na mieste môže (ale nemusí) byť výrazne horšia ako napríklad v Európe alebo Severnej Amerike. Pred niekoľkými rokmi sa v niektorých krajinách, napríklad vo Vietname* alebo v Afrike*, objavili skutočné škandály týkajúce sa miestnych kondómov s veľmi nízkou kvalitou, a teda výrazne zvýšeným rizikom nechceného tehotenstva a prenosu chorôb. Relevantné príklady môžete rýchlo nájsť napríklad pomocou vyhľadávača Google alebo si pozrite odkazy na konci tejto stránky v našej sekcii Referencie.

Mister Size
Viac článkov

Prvý sex: Tipy a informácie, aby to bolo krásne

Prečítajte si teraz

Čo je Pearl Index - a prečo sú kondómy dobré!

Prečítajte si teraz

Správne skladovanie kondómov

Prečítajte si teraz