Skip to main content

Nominálna šírka kondómov - čo to presne je?

Kondómy sú dostupné v mnohých rôznych veľkostiach, ktoré sa môžu výrazne líšiť v závislosti od výrobku a výrobcu. Aby ste sa uistili, že vám kondóm správne padne, t. j. že nie je príliš veľký alebo príliš malý pre najlepší pocit a optimálnu bezpečnosť, musia všetky kondómy v Európskej únii uvádzať na obale nominálnu šírku príslušného kondómu.

Často sa však vyskytuje veľa otázok týkajúcich sa nominálnej šírky, pretože nie je vždy jasné, ako nominálna šírka súvisí s veľkosťou vášho penisu alebo ako vypočítať správnu veľkosť kondómu.

V nasledujúcom texte sa pokúsime odpovedať na všetky vaše otázky týkajúce sa nominálnej šírky, ktorá je na mnohých obaloch uvedená aj ako nominálna šírka alebo štandardná šírka.

Čo je to nominálna šírka?

Nominálna šírka kondómov alebo štandardná šírka je špecifikácia v súlade s medzinárodnou normou pre kondómy DIN EN ISO 4074, a preto je jasne definovaná. Na obaloch kondómov nájdete túto informáciu v milimetroch, napr. pri veľkosti Mister Size od 47 mm do 69 mm.

Čo to však presne znamená a ako sa meria? Je to priemer, obvod alebo polomer kondómu? Žiaľ, nie je to uvedené, ale je to polovica obvodu kondómu v najužšom mieste.

Ak chcete merať, môžete kondóm položiť úplne naplocho a potom určiť šírku v najužšom bode napríklad pomocou pravítka a máte nominálnu šírku, pretože ležiac naplocho máte presne polovicu obvodu kondómu.

Najužší bod je samozrejme dôležitý len pre kondómy, ktoré nie sú valcovité, a teda všade rovnako široké. Okrem väčšiny kondómov, ktoré sú valcovité, existujú aj niektoré tvarované kondómy, ktoré sú napríklad pod žaluďom o niečo užšie.

Ako sa meria nominálna šírka?

Ako bolo uvedené vyššie, nominálna šírka je polovica obvodu v najužšom bode. Najjednoduchší spôsob, ako ju zmerať, je položiť kondóm naplocho a voľne a potom zmerať šírku pomocou pravítka.

Tu je fotografia, ktorá ilustruje, ako môžete zmerať nominálnu šírku kondómu. Kondóm položte čo najplochšie na pravítko a potom odčítajte šírku:

Ak pri meraní šírky zistíte malú odchýlku, je to stále v rámci normy. Podľa normy ISO 4074 sa môže šírka odchýliť o +/- 2 mm.

Prečo meriate polovicu obvodu?

Aj keď môže na prvý pohľad znieť mätúco merať presne polovicu obvodu, je to najjednoduchšia a najjasnejšia metóda na dosiahnutie porovnateľnosti šírky kondómov. Bežne sme zvyknutí merať buď priemer, alebo celý obvod okrúhlych predmetov, ale to je často náročný a nepresný postup vzhľadom na pružný materiál kondómov. Ak by ste napríklad merali priemer, pravdepodobne by ste pri každom meraní dostali iný výsledok. Pozrite si naše obrázky:

Aké široké sú štandardné kondómy?

Väčšina štandardných kondómov má štandardnú šírku 52 až 54 mm, hoci 54 mm je často dosť veľká šírka. Kondómy predávané ako kondómy XL alebo XXL majú zvyčajne nominálnu šírku 56 mm. Obzvlášť malé kondómy sú primerane menšie ako 52 mm. U mnohých značiek kondómov často nájdete normálny kondóm a kondóm XL, ktorý je len o niečo väčší. Keďže však nesprávnou veľkosťou kondómu trpí bezpečnosť aj váš pocit počas pohlavného styku, v Mister Size nájdete kondómy so šírkou od 47 mm do 69 mm.

Kde na obale nájdem menovitú šírku?

Na obaloch kondómov nájdete nominálnu šírku alebo štandardnú šírku zvyčajne v texte na zadnej strane obalu. V niektorých prípadoch sa však na obale nachádza aj symbol s údajom o šírke.

Ako nájdem správnu veľkosť kondómu?

Samozrejme, je ťažké zmerať polovicu obvodu vášho penisu, ako je to v prípade šírky kondómu, a kondóm by nemal byť príliš voľný. My v spoločnosti Mister Size sme pre vás vyvinuli niekoľko jednoduchých metód, ako nájsť ideálnu veľkosť kondómu. Na určenie veľkosti kondómu môžete napríklad použiť našu aplikáciu (nie je potrebné ju sťahovať) alebo si môžete pozrieť náš článok o tom, ako určiť správnu veľkosť kondómu v 4 jednoduchých krokoch.

Záver

Na prvý pohľad sa nominálna šírka kondómov môže zdať trochu mätúca, pretože nemá nič priamo spoločné so šírkou vášho penisu. Pomocou našich jednoduchých meracích metód však môžete kedykoľvek ľahko zistiť správnu veľkosť kondómu. Veľkosť kondómu je rovnaká ako nominálna šírka, takže kondóm veľkosti 53 má nominálnu šírku 53 mm. Ak je na prednej strane obalu uvedené napríklad len číslo XL, potom jednoducho ešte raz skontrolujte obal a niekde nájdete aj šírku.

Mister Size
Viac článkov

Prvý sex: Tipy a informácie, aby to bolo krásne

Prečítajte si teraz

Čo je Pearl Index - a prečo sú kondómy dobré!

Prečítajte si teraz

Správne skladovanie kondómov

Prečítajte si teraz