Skip to main content

Koľko sexu je vlastne normálne?

Od každodenného sexu až po sex len raz za mesiac - máme odpoveď!

Frekvencia sexu s vekom klesá

Vedci z Kinseyho inštitútu na univerzite v Indiane skúmali otázku, ako často majú ľudia v rôznych vekových skupinách sex. Kinseyho inštitút sa už mnoho rokov zaoberá témami sexuality a partnerstva. V rozsiahlej štúdii určili konkrétne údaje o priemernej frekvencii pohlavného styku. Treba poznamenať, že sa nerozlišovalo, či účastníci štúdie boli vo vážnom vzťahu alebo slobodní.

Štúdia priniesla nasledujúce výsledky:

  • Medzi 18 a 29 rokmi: V priemere majú ľudia v tomto veku pohlavný styk 2,15-krát týždenne, teda celkovo približne 112-krát za rok.
  • Od30 do 39 rokov: V tomto veku majú muži viacero pohlavných stykov: Ľudia v tejto vekovej kategórii majú sex približne 1,65-krát týždenne alebo celkovo asi 86-krát ročne.
  • Od40 rokov: Od 40 rokov majú ľudia sex približne 69-krát ročne, teda v priemere asi 1,33-krát týždenne.

Najkrajšia druhotná záležitosť na svete - sex v tvrdých číslach

V určitom okamihu svojho života sa mnohí ľudia dostanú do bodu, keď sa bližšie pozrú na svoje sexuálne správanie. Položili ste si niekedy otázku, či máte príliš veľa alebo príliš málo sexu? Východiskový bod je pre mnohých ľudí úplne odlišný. Slobodný človek, ktorý má sex takmer každý deň, sa môže pýtať, či je dokonca na sexe závislý, zatiaľ čo pár, ktorý je už niekoľko rokov ženatý a má deti, sa môže pýtať, či je to málo, keď má sex len raz za mesiac. Aby ste teda mohli lepšie posúdiť svoju vlastnú situáciu, veľmi vám pomôže všeobecný priemer - prvé údaje pre väčšinu vekových skupín ste si už prečítali vyššie.

Z uvedených výsledkov celkom jasne vyplýva, že sexuálna aktivita s vekom klesá. Je teda skutočne normálne, že vaša sexuálna aktivita klesá, keď ste o niečo starší a prípadne máte aj deti. Ak si však myslíte: "Už mám 41 rokov a spím so svojou priateľkou takmer každý deň! - Nie je so mnou niečo v poriadku?" Nepodliehajte panike! Existuje aj iný prístup, ako určiť, koľko sexu týždenne v priemere máte.

Čím dlhší je váš vzťah, tým menej sexu

Ak na chvíľu odhliadneme od veku, ukazuje sa, že dĺžka vzťahu má tiež rozhodujúci vplyv na to, ako často máte v priemere sex. Napríklad čerstvo zamilovaný pár sa veľmi líši od páru, ktorý je zosobášený už niekoľko rokov.

Existujú tri fázy:

  • Silne zamilovaní: n a tejto fáze, ktorá trvá približne 18 - 24 mesiacov, je úplne bežné, že majú spolu sex každý deň. Obaja cítia nespútané emócie a len ťažko od seba držia ruky. U párov, ktoré sú spolu len krátko, je vzájomná túžba zvyčajne ešte veľmi silná. Ak je to však u vás inak, ešte sa nemusíte obávať: Frekvencia sexu na začiatku vzťahu nevypovedá nič o ďalšom priebehu vzťahu, vždy existuje dosť iných vplyvov, ktoré môžu viesť k väčšej alebo menšej túžbe po sexe!
  • Ustálené vzťahy: V tejto fáze je najdôležitejšie, aby boli obaja partneri spokojní so situáciou. Aj keď sa frekvencia sexu časom zníži na priemer raz alebo dvakrát týždenne, nemusíte sa znepokojovať. Nevypovedá to nič o kvalite vášho vzťahu. Ak sa ako pár cítite vyrovnaní a sexuálne naplnení, všetko je v poriadku. Ak sú však vaše túžby odlišné alebo ste nespokojní, mali by ste sa o tom porozprávať. Vždy je najlepšie nájsť spolu nové spôsoby, ako oživiť starý oheň! Ak sa ako muž cítite nepríjemne napríklad s kondómami, môže to byť spôsobené aj nesprávnou veľkosťou kondómu a dá sa to ľahko napraviť. Niekedy stačí počas sexu použiť vzrušujúci lubrikant.
  • Manželské páry s deťmi: Ak ste manželia už dlho a máte už deti, bude to mať vplyv aj na frekvenciu sexu. 30 percent párov má potom sex v priemere len raz alebo dvakrát týždenne. 45 percent párov dokonca tvrdí, že majú sex len približne raz týždenne.

Existuje niečo také ako príliš veľa sexu?

Pokiaľ sa cítite dobre, nič také ako "príliš veľa" sexu neexistuje. Len čo to však prestane platiť, môže ísť o závislosť od sexu. Nekontrolovateľná túžba po sexe - tzv. hypersexualita - sa už niekoľko rokov považuje za chorobu a pre postihnutých môže byť absolútnym utrpením. Nedokážu si už skutočne užívať sex, a preto často už nie sú schopní normálneho milostného vzťahu. Celý ich život určuje len túžba s niekým spať. Partner je často vnímaný ako prostriedok na uspokojenie závislosti. V takomto prípade treba v každom prípade vyhľadať odbornú pomoc!

Štatistiky a ich význam

Vždy, keď hovoríme o štatistikách, radi by sme vám dali malú nápovedu: V konečnom dôsledku sú čísla len čísla. Existuje mnoho ľudí, ktorí sa - tak či onak - výrazne odchyľujú od priemerných hodnôt a sú s nimi úplne spokojní. Nie je dôležité, aby ste boli priemerní alebo normálni, ale aby ste sa cítili dobre.

Mister Size
Viac článkov

Správne nasadzovanie kondómu - ako to robiť bez toho, aby to bolo nepríjemné

Prečítajte si teraz

Priateľstvo+, mingles, otvorený vzťah a polygamia - čím to je, že sú moderné modely vzťahov?

Prečítajte si teraz

Bez ohľadu na to, ako veľký alebo malý je môj penis - milujem ho

Prečítajte si teraz