Skip to main content

Luxembursko vedie v Európe v oblasti antikoncepcie

Luxembursko sa s výsledkom 94,2 % umiestnilo na čele európskeho rebríčka antikoncepcie "Európskeho parlamentného fóra pre sexuálne a reprodukčné práva", tesne za ním nasledujú Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Belgicko. Atlas antikoncepcie 2024 zostavuje svoj rebríček na základe hodnotenia vládnej politiky jednotlivých krajín v oblasti prístupu k antikoncepcii, poradenstva v oblasti plánovania rodiny a poskytovania informácií o antikoncepcii online.

Európu stále charakterizujú výrazné rozdiely v antikoncepčnej politike medzi východnou a západnou Európou."Atlas antikoncepčnej politiky 2024" odhaľuje tieto rozdiely: Kým západoeurópske krajiny ako Luxembursko (94,2 %), Spojené kráľovstvo (94,1 %), Francúzsko (93,2 %) a Belgicko (91,1 %) sa umiestňujú na popredných miestach v oblasti poskytovania komplexného prístupu k antikoncepcii a poradenstva, východoeurópske krajiny ako Poľsko (33,5 %), Maďarsko (40,0 %) a Arménsko (40,7 %) sú na spodnej hranici spektra.

Krajiny ako Holandsko (81,1 %), Švédsko (77,1 %) a Nemecko (75,1 %) zostávajú v prvej tretine. V strede rebríčka sa nachádzajú napríklad Rakúsko (61,7 %), Švajčiarsko (58,3 %) a Taliansko (57,3 %).

Iniciatíva Luxemburska plne hradiť náklady na antikoncepciu bez vekového obmedzenia (s výnimkou kondómov) od 1. apríla 2023 nielenže vyčleňuje túto krajinu v rámci Európy, ale predstavuje aj výrazný kontrast k situácii vo východnej Európe. V niektorých krajinách zostáva prístup k moderným antikoncepčným metódam, poskytovanie informácií a spoločenská akceptácia antikoncepcie hlavnými výzvami. Najmä Poľsko, ktoré sa umiestnilo hlboko pod európskym priemerom, zdôrazňuje potrebu politických a sociálnych reforiem v tejto oblasti.

Niektoré krajiny v Európe hradia náklady

Atlas analyzuje celkovo 46 krajín Európy a ukazuje, že hoci 22 krajín čiastočne pokrýva náklady na určité antikoncepčné prostriedky a 44 krajín ponúka poradenstvo prostredníctvom národného systému zdravotníctva, kvalita a dostupnosť týchto služieb sa výrazne líši. Zatiaľ čo v západnej Európe sa často poskytuje úhrada nákladov na antikoncepciu aspoň pre vybrané antikoncepčné prostriedky a určité vekové skupiny a prístup k poradenstvu je rozšírený, východoeurópske krajiny zápasia s obmedzenou dostupnosťou, vysokými nákladmi a nedostatkom informácií.

Okrem Luxemburska je ďalším príkladom úhrady nákladov Francúzsko: od roku 2022 sú náklady na antikoncepciu pre ženy do 25 rokov hradené zo zdravotného poistenia a od roku 2023 sú v lekárňach bezplatne dostupné aj kondómy pre francúzske ženy do 25 rokov. Niečo podobné existuje aj v Spojenom kráľovstve.

Vedúce postavenie Luxemburska v tejto oblasti zdôrazňuje význam politickej podpory a investícií do sexuálneho a reprodukčného zdravia. Príklad veľkovojvodstva ukazuje, že pokrok je možný, keď vlády určia priority a primerane pridelia zdroje.

Rozdiel medzi východnou a západnou Európou

Rozdiel medzi východnou a západnou Európou v oblasti antikoncepčnej politiky nám pripomína, že je potrebné ešte veľa urobiť. Je potrebné pokračovať v úsilí o zabezpečenie toho, aby mal každý v Európe prístup k informáciám a zdrojom potrebným na prijímanie informovaných rozhodnutí o vlastnom reprodukčnom zdraví.

Priekopnícka úloha Luxemburska a práca organizácií, ako je Planning Familial, sú inšpiratívnym príkladom toho, ako odhodlanie a politická podpora môžu priniesť významné zlepšenie v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia. Dúfame, že tento príklad budú nasledovať aj ďalšie krajiny, aby prekonali rozdiely v antikoncepčnej politike a vytvorili Európu, v ktorej má každý právo na slobodnú a informovanú voľbu v oblasti plánovania rodiny.

Úlohu by mala zohrávať aj ochrana

Sme presvedčení, že okrem antikoncepcie by mala zohrávať úlohu aj ochrana pred pohlavne prenosnými chorobami. Žiaľ, mnohé antikoncepčné prostriedky neposkytujú dostatočnú ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami a ich výskyt v posledných rokoch opäť narastá. Je skvelé, keď sú antikoncepčné prostriedky k dispozícii bezplatne - ale ak nie sú súčasťou antikoncepcie kondómy, ako je to v prípade Luxemburska, potom bohužiaľ neexistuje žiadna ochrana pred pohlavne prenosnými chorobami. Takisto sa tu kladie malý dôraz na vedľajšie hormonálne účinky, pričom antikoncepčné tabletky sa propagujú ako hlavná možnosť. Čoraz viac ľudí však hormonálne vedľajšie účinky oprávnene odmieta.

Ako sa môžete chrániť pred pohlavne prenosnými chorobami

Vhodné kondómy dostupné v Európe

Aj keď v mnohých krajinách je určite ešte veľa práce a ochranu pred chorobami treba brať do úvahy, dobrou správou je, že v posledných rokoch sa toho veľa udialo a napríklad naše vhodné kondómy od spoločnosti Mister Size sú teraz dostupné takmer vo všetkých európskych krajinách.

Na prehľad krajín Mister Size

Zodpovedajúce kondómy v rôznych veľkostiach majú v porovnaní so štandardnými kondómami výhodu zvýšenia bezpečnosti a dobrého pocitu pri používaní kondómov. Ak vám kondóm sadne, nebude sa z vášho penisu šmýkať ani ho zužovať a vy si môžete bez obáv užívať milostný život. Kondómy sú ľahko a lacno dostupné a môžete si ich objednať napríklad aj online.

Nájdite si ten správny kondóm hneď teraz

Mister Size
Viac článkov

Určenie správnej veľkosti kondómu v 4 jednoduchých krokoch

Prečítajte si teraz

Existujú teploty, ktoré sú pre kondómy nebezpečné?

Prečítajte si teraz

Správne nasadzovanie kondómu - ako to robiť bez toho, aby to bolo nepríjemné

Prečítajte si teraz