Skip to main content

Spermicíd a kondómy

Vo svete antikoncepcie existuje množstvo možností, od hormonálnych metód až po bariérové metódy. Jedným z často diskutovaných prístupov je používanie spermicídov. Tieto chemické látky sú navrhnuté tak, aby inhibovali pohyblivosť spermií, a tým znižovali pravdepodobnosť otehotnenia. Nakoľko sú však skutočne bezpečné a existujú prípadne lepšie alternatívy? V tomto príspevku na blogu sa pozrieme na spermicídy, ich možné vedľajšie účinky a na to, prečo sú dobre padnúce kondómy v správnej veľkosti spoľahlivou a lepšou alternatívou.

Spermicídne prípravky v centre pozornosti

Spermicídy sú chemické látky, ako napríklad nonoxynol-9, ktoré sú dostupné vo forme gélov, krémov, peny alebo čapíkov. Ich hlavným účelom je zhoršiť pohyblivosť spermií alebo spermie usmrtiť, a tak zabrániť oplodneniu. V niektorých prípadoch sa ponúkajú aj výrobky, ktoré sú založené na vytvorení obzvlášť kyslého prostredia vo vagíne, a tým čisto zhoršujú pohyblivosť spermií. Z definície nejde o skutočný spermicíd, pretože nezabíja spermie. Tieto výrobky možno nájsť napríklad vo forme gélov obsahujúcich kyselinu citrónovú alebo mliečnu.

Hoci sú ako antikoncepcia ľahko dostupné, spermicídy majú niektoré potenciálne nevýhody. Napríklad pri ich samostatnom používaní je ich Pearl index len 3-21, čo znamená, že 3 až 21 % žien otehotnie do jedného roka napriek používaniu spermicídov. Spermicídy majú aj potenciálne vedľajšie účinky.

Vedľajšie účinky a nevýhody spermicídov

  1. Podráždenie a alergie: Niektorí ľudia môžu byť citliví na chemické látky obsiahnuté v spermicídoch, čo môže viesť k podráždeniu alebo alergickým reakciám v oblasti pošvy.

  2. Nutnosť častého používania: Spermicídy sa musia použiť bezprostredne pred pohlavným stykom, čo môže potenciálne narušiť spontánnu intimitu.

  3. Neistota v prípade nesprávneho použitia: Účinnosť spermicídov sa môže znížiť, ak sa nepoužívajú správne. To v sebe skrýva riziko neželaného tehotenstva.

  4. Žiadna ochrana pred pohlavne prenosnými chorobami: Spermicídy nechránia pred HIV/AIDS a inými pohlavne prenosnými chorobami.

  5. Nízka účinnosť: Ak sa spermicídy používajú ako jediná antikoncepcia, spoľahlivosť je, žiaľ, nízka, zvyčajne by sa mala používať aj bariérová metóda, napríklad diafragma.

Lepšia voľba: Vhodné kondómy v správnej veľkosti

Hoci spermicídy môžu byť jednou z možností, existuje jednoduchá a spoľahlivá alternatíva: kondómy správnej veľkosti. Tu je niekoľko dôvodov, prečo sú dobre padnúce kondómy v správnej veľkosti lepšou voľbou ako používanie spermicídov:

  1. Ochrana pred pohlavne prenosnými chorobami: Kondómy poskytujú nielen účinnú bariéru proti spermiám, ale chránia aj pred pohlavne prenosnými infekciami.

  2. Žiadne chemické vedľajšie účinky: Kondómy na rozdiel od spermicídov neobsahujú žiadne chemické látky, ktoré by mohli spôsobiť podráždenie alebo alergické reakcie.

  3. Jednoduché používanie: Kondómy sa dajú nasadiť vopred, čo nenarušuje spontánnu intimitu. Sú tiež jednoduché na použitie a nevyžadujú zložité pokyny.

  4. Rozmanitosť veľkostí a materiálov: Kondómy sa dodávajú v rôznych veľkostiach, aby vyhovovali individuálnym potrebám. Dobre padnúci kondóm minimalizuje riziko skĺznutia alebo prasknutia a zabezpečuje dobrý pocit počas pohlavného styku.

Je tiež dôležité vedieť, že ak sa majú kondómy a spermicíd používať spoločne, často sa to neodporúča, pretože mnohé spermicídy nie sú schválené na používanie s kondómami, pretože môžu napadnúť materiál kondómov a v konečnom dôsledku ich urobiť menej bezpečnými.

Záver

Spermicídy môžu byť pre niektorých ľudí možnosťou, ale ich potenciálne vedľajšie účinky a neistota pri používaní z nich nerobia ideálnu voľbu pre každého. Dobre padnúce kondómy v správnej veľkosti ponúkajú bezpečnú, účinnú a nekomplikovanú alternatívu. Pri výbere antikoncepcie je dôležité zvážiť individuálne potreby a preferencie. V konečnom dôsledku je najdôležitejšia bezpečnosť a kondómy, ktoré sedia, môžu poskytnúť spoľahlivé riešenie pre páry, ktoré sa chcú chrániť pred neželaným tehotenstvom aj pohlavne prenosnými infekciami. Ak kondóm sedí a používa sa správne, kondómy poskytujú väčšiu ochranu pred neželaným tehotenstvom ako spermicíd, takže použitie spermicídov nie je potrebné.

Mister Size
Viac článkov

Ako sa môžete chrániť pred pohlavne prenosnými chorobami?

Prečítajte si teraz

Antikoncepčné metódy pre mužov: Tieto nové a staré metódy sú k dispozícii

Prečítajte si teraz

Zvýšenie potencie ako muž, ako zlepšiť svoju potenciu

Prečítajte si teraz