Skip to main content

Antikoncepcia v iných krajinách - kondóm, tabletky atď. na celom svete

Ako funguje antikoncepcia v iných krajinách? Sú kondómy a tabletky tiež obľúbené antikoncepčné metódy vo svete?

Majú iné krajiny odlišné zvyky, pokiaľ ide o antikoncepciu?

V Európe sú antikoncepčné tabletky a kondómy veľmi populárne, pokiaľ ide o antikoncepciu, niekedy jedna, inokedy druhá metóda, v závislosti od krajiny. Napríklad v Nemecku sú tabletka a kondóm takmer na rovnakej úrovni. Podľa prieskumu Spolkového centra pre zdravotnú výchovu (BZgA) z roku 2018 sa kondóm stáva populárnejším ako tabletka, najmä medzi mladšími ľuďmi vo veku 18 až 29 rokov, a už teraz je antikoncepčnou metódou číslo jeden. Najmä mladší ľudia už pravdepodobne nechcú podstupovať riziko vedľajších účinkov pri užívaní hormónov v podobe tabletiek. Podiel užívateliek kondómov v tejto vekovej skupine sa v porovnaní s rokom 2011 zvýšil o 7 percentuálnych bodov na 58 %, pričom podiel užívateliek tabletiek v rovnakom období klesol o 16 percentuálnych bodov.

Podľa prieskumu BZgA z roku 2018 v Nemecku inak stále zohrávajú úlohu tieto antikoncepčné metódy:

  • vnútromaternicové teliesko s 10 % podielom
  • mužská sterilizácia s 3 % podielom
  • Kalendárna metóda s 3 % podielom
  • Ženská sterilizácia s 2 % podielom
  • Teplotná metóda s podielom 2 %
  • Vaginálny krúžok/nuvaring s podielom 2 %

Celkovo rastie záujem o antikoncepciu bez hormónov a trend sa jednoznačne čoraz viac presúva ku kondómom.

Aké ďalšie antikoncepčné metódy sú dostupné na celom svete?

V celosvetovom meradle sú tabletky a kondómy na druhom, resp. treťom mieste medzi antikoncepčnými metódami; najmä v Európe a ďalších západných krajinách sú dokonca na vrchole rebríčka. Kondóm a tabletky majú dobrú dostupnosť a nízku cenu. V niektorých krajinách sa kondómy dajú za určitých podmienok získať dokonca bezplatne alebo na lekársky predpis.

V medzinárodnom meradle je, žiaľ, sterilizácia žien stále často antikoncepčnou metódou číslo jeden; táto trvalá metóda sa často odôvodňuje nedostatkom iných možností.

Okrem kondómu a tabletky majú na celosvetovom počte antikoncepčných metód skutočne relevantný podiel vnútromaternicové teliesko a trojmesačná injekcia. Ostatné bezhormonálne alebo hormonálne metódy, ako sú kalendárna alebo teplotná metóda, vaginálne alebo hormonálne krúžky či koitus interruptus, zohrávajú v celosvetovom porovnaní len menšiu úlohu.

Iba kondóm poskytuje dvojitú ochranu

Pri všetkých uvedených antikoncepčných metódach je dôležité vedieť, že iba kondóm môže okrem ochrany pred nechceným tehotenstvom ponúknuť aj ochranu pred nebezpečnými pohlavne prenosnými chorobami. Optimálnu ochranu a plný pocit z kondómu možno dosiahnuť len správnou veľkosťou kondómu. Ak kondóm dokonale sedí, nič sa nezošmykne a nič neškrtí ani netlačí.

Mister Size
Viac článkov

Správne nasadzovanie kondómu - ako to robiť bez toho, aby to bolo nepríjemné

Prečítajte si teraz

Priateľstvo+, mingles, otvorený vzťah a polygamia - čím to je, že sú moderné modely vzťahov?

Prečítajte si teraz

Bez ohľadu na to, ako veľký alebo malý je môj penis - milujem ho

Prečítajte si teraz